Přetřít starý nábytek na bílo má svá úskalí. Je nutné dodržet správný postup

 Dílna 
31. prosince 2017 10:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Novým nátěrem získá starý nábytek lepší šmrnc Shutterstock
Čas od času máte potřebu natřít barvou nějaký dřevěný nábytek. Vůbec nejnáročnější, ale zároveň nejžádanější, je přetírání starého tmavého nábytku na bílý. Pokud ale dodržíte správný postup, měli byste to zvládnout i sami.

Nábytek si většinou člověk pořizuje už s finální povrchovou úpravou. Šikovní kutilové si ale občas vyrobí sami nějakou tu poličku, skříňku nebo stoleček a takto vyrobený nábytek je pak nutno opatřit ochranným nátěrem.

Můžete zvolit bezbarvý, lazurovací nebo krycí nátěr. Nejčastěji ale lidé touží přetřít starý tmavý nabytek bílou barvou. Zdá se to být snadné, ale je to docela náročný úkol. Šikovným nátěrem lze proměnit i obyčejné dveře v krásný doplněk interiéru.

Oprava nátěrů starých skříní

Nejčastěji chtějí lidé změnit odstín starého nábytku, který například zdědili, aby se jim hodil do místnosti, kam je určen. Nejdříve musejí zjistit, v jakém stavu je povrch, a to jak z hlediska mechanického poškození, tak z hlediska povrchového ošetřování.

Nejpoužívanější, ale také nejnáročnější je přetírání starého tmavého nábytku na bílý. Začněte důkladným omytím a odmaštěním. Většina nábytku se ošetřuje různými leštěnkami a právě tmavý nábytek dokonce barevnými. Tyto leštěnky jsou mastné a zabraňují dobrému přilnutí nátěru a navíc při přetírání světlým odstínem barvy by mohly způsobit její zbarvení. Nelze-li odstranit leštěnku vodou se saponátem, můžete použít benzínový nebo lihový čistič.

Po důkladném očištění a odmaštění zkontrolujte, zda není nábytek poškozen mechanicky, např. není-li na některých místech odloupnuta barva či kousek dýhy, nebo nejsou-li v povrchu nežádoucí otvory. Tato místa musíte buď do hladka vybrousit, aby po nátěru nebylo vidět hrany přechodu, nebo vyspravit tmelem. Po dvou až čtyřhodinovém zasychání je nutné tmelená místa do hladka vybrousit.

Celý povrch nábytku předem mírně zdrsněte jemným brusným papírem. U velkých skříní či dílů nábytkových stěn je rozhodně výhodnější aplikovat barvy stříkáním. Nemáte-li tuto možnost, můžete použít i štětec nebo speciální váleček. Dobře vám poslouží vodou ředitelné barvy.

Pod světlé odstíny je vhodné použít základní barvu na dřevo. U ostatních barevných odstínů můžete použít rovnou univerzální barvu v matném nebo lesklém provedení, a to ve dvou až třech vrstvách.

Velmi výhodné je přetření matné barvy ještě bezbarvým interiérovým matným lakem. Zvýší se tím mechanická odolnost nátěru a podstatně se zlepší i povrchová údržba.

Oprava nátěrů stolů a židlí

Stoly a židle jsou z hlediska nátěrů mnohem více namáhány než skříně. Proto se jejich nátěry obnovují častěji. Opět zde platí zásada, že čím větší píli věnujete přípravě povrchu, tím lepší bude výsledek vaší práce. Nejdůležitější je vybroušení do hladka všech poškozených ploch.

Nátěr se provádí většinou štětcem na dobře odmaštěný, suchý a mírně zdrsněný povrch. Pro nátěr je zde vhodné použít kombinaci jednoho až dvou nátěrů univerzální barvy a jednoho až dvou nátěrů bezbarvého interiérového laku.

Takto ošetřený nábytek by vám měl posloužit opět několik let. Před vlastním nátěrem nezapomeňte dotáhnout všechny šrouby a případně slepit nepevné spoje u jednotlivých noh a rohů.

Nátěr nového nábytku

V současné době lze koupit různé druhy dřevěného nábytku nebo bytových doplňků bez povrchové úpravy. Pokud se rozhodnete si je sami natřít, můžete použít bezbarvý interiérový lak v lesklém nebo matovém provedení.

Chcete-li změnit barevný odstín nebo má-li upravovaná plocha menší barevné rozdíly v přírodním zabarvení dřeviny, je vhodnější nábytek natřít silnovrstvou lazurou. Ta zvýrazní typickou kresbu dřeva a současně vyrovná jeho barevné rozdíly.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve