Nevyhazujte dřevěné palety! Vyrobte z nich nábytek!

 Dům 
24. května 2017 12:22 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stůl má navíc i úložný prostor Internet
Hledáte nevšední stůl, který se bude krásně vyjímat v obývacím pokoji, ale žádný v obchodě není podle vašich představ? Nezoufejte! Vyrobte si sami stůl s odkládacím prostorem z dřevěných palet!

Výroba vlastního nábytku z transportních palet se mezi lidmi těší stále větší oblibě. Kutilové se rádi pouští do zhotovení různých druhů stolů, postelí, pohovek či botníků z palet.

Pokud jste se i vy rozhodli, že se pustíte do díla, tak si dejte pozor při výběru palet. Je všeobecně známo, že jejich původní účel je průmyslový transport materiálu a výrobků. Právě kvůli tomu nemůžete mít přehled o tom, v jakých zemích palety byly či kde ležely, než jste se z nich rozhodli udělat například odkládací stolek.

Pozorně vybírejte

Snažte se sehnat certifikované palety, které jsou chráněny proti dřevokazným houbám a hmyzu. To jakým způsobem byla paleta ošetřena, poznáte na značce, kterou má na jedné nosné kostce vyrytou dle standardu IPPC. HT znamená heat trated = ošetřená tepelně, MB = paleta ošetřená methyl bromidem.

První způsob spočívá v zahřátí dřevěných přířezů v paletách na teplotu minimálně  60°C po dobu alespoň třiceti minut. Po dokončení procesu je dřevo od dřevokazných škůdců sterilizované. Dalším způsobem ochrany palet je chemická, která se provádí methyl bromidem. Tento způsob ochrany je však na území EU již sedm let plošně zakázán.

Mezi nejčastěji vyráběný nábytek z palet patří stoly. Do obývacího pokoje se skvěle hodí stůl s odkládací plochou. Stačí si sehnat jednu paletu, kterou natřete barvou dle vaší libosti. Následně paletu otočíte a do každého rohu navrtáte kolečka, aby se dalo se stolem pohybovat. Nyní stačí sehnat skleněnou tabuli v rozměru palety a připevnit ji na volnou stranu palety. Stačí chvilka práce a stylový stolek je na světě.

Sedací souprava z palet

Pokud si chcete ke stolečku vyrobit i sedací soupravu, budete potřebovat šest dřevěných palet. Z nich pomocí hřebíků a kladívka uděláte tři dvoupatrové palety. Nyní na ně naneste požadovanou barvu, pokryjte je pěnovým čalouněním a je hotovo. K dispozici nyní máte pohodlnou sedačku s velkým množstvím úložného prostoru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008