Jak důkladně vyčistit kuchyňská prkénka? Jar a horká voda na to rozhodně nestačí

 Ostatní 
24. října 2019 10:06 / Blanka Štiková
  2
📷
5 fotografií v galerii
K úplnému očištění prkénka od bakterií vám pomůže bělidlo Pixabay
Každý to jistě zná, máte chuť na maso, a tak si ho na prkénku naporcujete a poté uvaříte. Do mytí prkénka se vám moc nechce, ale právě čištění prkénka, na kterém jste krájeli maso, byste měli věnovat velkou pozornost. Proč? Nedostatečně umyté prkénko může být totiž přenašečem bakterií na jiné potraviny, které na něm budete také krájet.

Že prkénko stačí omýt horkou vodou nebo ho vydrhnout houbičkou a jarem? Opak je pravdou, ani jedno podle odborníků k úplnému vyčištění prkénka nestačí. Chce to podle nich něco účinnějšího.

Jar, horká voda, drhnutí – nic z toho není dost

Prkénkům, která jsou používána na krájení syrového masa, byste měli věnovat největší pozornost a je na místě být extra opatrný. Proč? To kvůli škodlivým bakteriím způsobujícím například salmonelózu nebo E. Coli, které by se na prkénko mohly snadno přenést a z něj pak z jedné potraviny na druhou.

Většina lidí prkénko po krájení masa důkladně oplachuje v horké vodě, dlouze jej drhne houbičkou s jarem či jiným čisticím přípravkem ve víře, že je s bakteriemi z masa amen. Ale bohužel… Podle odborníků tyto prostředky nevyčistí prkénko úplně a hrozba tak není úplně zažehnána. Informuje o tom server Insider.

Proč nepomůže jar nebo mýdla?

Tekutá mýdla a jary vám sice dobře vyčistí nádobí, ale s bakteriemi ze syrového masa si neporadí. Jar a mýdla (ani s použitím horké vody) tak podle serveru Insider nejsou právě ideálním čisticím přípravkem pro vaše prkénko, jak by se mnozí mohli domnívat. Jak je to možné? Tyto přípravky totiž podle serveru bakterie na prkénku vůbec nezlikvidují. Největší riziko vám hrozí, pakliže používáte jedno prkénko jak ke krájení masa, tak ke krájení i všech dalších druhů potravin.

A co horká voda?

Říkáte si, že tedy pomůže horká voda? Bohužel i ta je na bakterie krátká. Po krájení masa nepomůže ani omývání prkénka horkou vodou či drhnutí před krájením jiného druhu potravin. Škodlivé bakterie na něm podle odborníků mohou i přes veškerou vaši snahu zůstat.

Jak se tedy bakterií úplně zbavit?

Udržovat prkénka čistá a zdravotně nezávadná není tedy vůbec lehké, přitom je to základ pro udržení hygieny v kuchyni. Stephanie C., editorka z webu Expert Home Tips, radí, že k úplnému očištění prkénka od bakterií vám pomůže jeho namočení do bělidla, a to nejlépe po každém použití. To podle ní zabije většinu bakterií a tím i zabrání přenosu na jiné potraviny přes prkénko.

A jak na to? Nejlepším způsobem je nechat prkénka odmočit půl hodiny v roztoku bělidla s chlórem a teplou vodou, kdy rozmícháte 1 lžičku bělidla v 5 litrech vody. Po vyndání prkénko důkladně opláchněte a usušte (nejlépe postavené na výšku). Popřípadě můžete použít třeba ocet, potřít jím prkénko a nechat ho uschnout. Takto dezinfikujte prkénka alespoň jednou týdně, tím je udržíte v čistotě.

Jakými zásadami se pro udržení hygieny prkének obecně řídit?

Nejlepším způsobem, jak zabránit, aby se bakterie nepřenášely mezi jednotlivými potravinami, je mít odlišná prkénka na různé druhy potravin. Mějte proto alespoň 2 různá prkénka, tedy jedno na syrové maso a druhé na všechno ostatní, co je bezpečné jíst syrové. Nebojte se ani prkénko po nějakém čase vyhodit a koupit nové. Je dobré si uvědomit, že za nejhygieničtější variantu jsou považována prkénka z tvrdého plastu nebo silikonu. Dřevěná prkénka se musí dezinfikovat mnohem častěji.

Nejlépe po každém použití nebo alespoň jednou týdně je ideální prkénka důkladně vydezinfikovat namočením do bělidla. Případně při mytí prkének používejte alespoň horkou vodu a kvalitní mycí prostředek, kterým je například Savo na nádobí. Pamatujte na to, že jar ani mýdlo na jejich umytí nestačí. Mimo prkének je samozřejmě také třeba dávat si pozor například na pravidelnou výměnu houbiček a utěrek na nádobí, neboť i tam se mohou držet škodlivé bakterie. Dále čtěte: Invazivní asijské berušky opět okupují domy v Česku. Jak se jich ideálně zbavit?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod