Jak ideálně dezinfikovat studniční vodu

 Ostatní 
19. června 2020 09:52 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jednou za tři roky se doporučuje studnu dezinfikovat Depositphotos
Pokud došlo na pozemku k povodni nebo byly ve studni provedeny úpravy nebo voda z ní čerpaná nevyhovuje mikrobiologickým normám, je na místě její dezinfekce. Znečištěná voda vážně ohrožuje zdraví spotřebitelů.

Jednou za 3 roky se doporučuje studnu dezinfikovat. Pokud ošetřujete vodu po povodních, je nutné čekat, až opadne povodňová vlna. O četnosti dezinfekce rozhoduje i hloubka, druh studny a frekvence používání. Je nutné zjistit, kolik vody studna obsahuje. 

Přípravky k dezinfekci

Základem je vyčerpání veškeré vody, očištění stěn a odstranění vrstvy kalu kalovým čerpadlem. Dezinfekce se provádí Savem, Sagenem či chloraminem B. Přípravky prodává každá drogerie. Používají se zředěné roztoky látek.

Nejčastější dezinfekce je Savem. Rozmíchá se zvlášť a nalije se do studny. Doporučuje se cca 15 ml čističe na jeden krychlový metr vody. Po hodině působení je voda dezinfikovaná a čistič rozložený.

Sagen je oproti Savu účinnější, protože obsahuje aktivní látku - stříbro. Manipulace s prostředkem je složitější, protože se dodává v prášku. Dávka potřebná k dezinfekci je 10 g přípravku na jeden krychlový metr vody. Voda, která je ošetřená tímto přípravkem, se nesmí používat dva dny a není vhodná pro malé děti.

Chloramin B se hodí zejména na ošetření stěn studny. Pro plynulejší dávkování se doporučuje využít automatického dávkování chemikálií. Kopanou studnu můžete dezinfikovat svépomocí a na dezinfekci vrtané studny je lepší přizvat odborníky. Ti mají k dispozici techniku akamery, jimiž prohlédnout vnitřek studny.

Alternativní metody dezinfekce

Méně se k dezinfekci studny používají přípravky na bázi ozónu nebo peroxidu vodíku. Řešení pro vás představují i UV lampy instalované mimo studnu do vodovodního potrubí, které zaručí účinnou dezinfekci vody bez změny chuti a zápachu. Stejně poslouží i metoda ultrafiltrace vody. 

Další úpravy studny

Součástí sanace studny by měla být oprava sacího potrubí s košem, převinutí elektromotoru a dezinfekce veškerých rozvodů. Důležité je ošetření veškerých spárů a jejich zatření tmelem. Při procesu dezinfekce vody je důležité myslet na zdraví toho, kdo dezinfekci provádí a řádně používat ochranné pomůcky. Po 2 až 3 týdnech by měl následovat odběr vzorků k rozboru. Dále čtěte: Chcete se pustit do kopání studny svépomocí? Přinášíme možnosti i rizika.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod