Nemůžete se zbavit prachu? Možná děláte tyto chyby

 Dům 
26. dubna 2017 07:40 / Kateřina Kofroňová
  5
📷
8 fotografií v galerii
I kdybyste prach doma utírali denně, stejně se bude pořád objevovat. Ale kde se pořád bere? Shutterstock
Téměř polovinu prachu tvoří částečky, které se vyskytují snad v každé domácnosti - zbytky lidské kůže, kobercových vláken a mikroskopických kousků čalounění z nábytku. Produkují ho i polštáře, peřiny, nebo záclony.

Daleko větší část prachu se ale v bytech bere z venku. Tvoří ji částečky obsažené ve vzduchu a v půdě. Prach může obsahovat lehké i těžké kovy, roztoče a jejich exkrementy, pyl, spory plísní, a proto trápí alergiky nebo rodiče malých dětí. Přestože se hodně prachu do bytu dostane z venku, větrání v boji proti němu pomáhá.

Pokud se nemůžete prachu v domácnosti zbavit, možná děláte tyto chyby:

Nezavíráte dveře

Při úklidu zavírejte dveře místnosti, ve které právě uklízíte. Pokud máte dveře otevřené a navíc větráte, vznikne takzvaný komínový efekt, vzduch začne proudit, a prach se z neuklizených místností rozfouká po celém bytě. Vy pak můžete začít uklízet znovu.

Uklízíte odshora

Lidé velmi často obracejí úklid naruby. Postupují od utírání prachu na nábytku až k luxování či zametání podlahy. Ať už ale máte sebedokonalejší vysavač nebo ať už zametáte sebeopatrněji, vždy tím zvíříte prach. Ten pak dosedá na nábytek a police, ze kterých jste ho právě utřeli.

Zapomínáte na textil

Spousta lidí během úklidu, ať už úmyslně či neúmyslně, zapomíná na textil, ve kterém se však prach drží naprosto dokonale a nejlépe. Pokud si precizně otřete všechny možné plochy, vytřete podlahu a jednoduše domácnost vyšperkujete, pak může stačit obyčejné zafoukání větru nebo odhrnutí závěsů a prach je zpět a možná ještě ve větší míře. Závěsy, záclony, ale také koberce, deky a jiné textilie pravidelně perte a sušte ideálně venku, kde prádlo získá velmi příjemnou a hlavně dlouhotrvající přírodní svěžest.

Doslova semeništěm prachu a nejrůznějších bakterií jsou plyšové hračky, které se zdají být na první pohled čisté, ale opak je pravdou. Pokud hračky čas od času vezmete a vyprášíte je na balkoně, rozhodně se prachu nezbavíte.

Neuklízíte ve skříních

V šatních skříních je obrovské množství prachu z oblečení. Vhodné je mít oblečení a další věci uskladněné v plastových krabicích, kde se prach drží a nevíří se. Oblečení, které nosíte zřídka, a sezonní věci ukliďte do plastových pytlů, budete je tak chránit.

Ložní prádlo vyměňujete zřídka

Postel je jedno z míst, kde je prachu nejvíce. Celou noc se tam střádají šupinky kůže a navíc vlákna z povlečení, a to všechno se s každým pohybem v posteli víří a rozptyluje po místnosti. Povlečení by se mělo prát každý týden a polštář a peřina by se měly alespoň 1x týdně důkladně vyklepat.

Nečistíte květiny

Přestože se to nezdá, na listech květin se prachu usazuje velké množství. Proto jejich listy otírejte suchým hadrem, jednou za čas květiny osprchujte. Zcela se vyhněte květinám sušeným, ve kterých se prach drží a zbavit se ho téměř nelze.

Utíráte prach suchým hadrem

Prachu se nezbavíte, když ho místo uklízení budete vířit po bytě suchým hadrem. Při úklidu používejte aerosoly. Jedná se o spreje s miniaturními kapičkami ošetřující látky, která je přenášena na povrch. Dokonale čistí všechny typy povrchů, jako je lakovaný dřevěný nábytek, lamináty, kůži, ale i žulu, nerezové povrchy a sklo. Díky speciálnímu složení s antistatickými složkami zabraňuje rychlému a opětovnému usazování prachu na ošetřeném povrchu a zajišťuje dlouhotrvající čistotu.

Některé aerosoly nejen čistí, ale také o plochy pečují. Díky antistatickým složkám v receptuře zabraňují opětovnému usazování prachu a prodlužují dobu, po kterou zůstává nábytek čistý.

Jak jste na tom s prachem vy? Utíráte ho často? Vaše rady, jak se prachu zbavit, si rádi přečteme.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve