Chcete mít tento rok nejšťavnatější rajčata? Držte se našich rad.

 Zahrada 
25. dubna 2017 08:55 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Věděli jste, že rajče je vlastně ovoce, které je mylně považováno za zeleninu? Shutterstock
Rajčata jsou na českých zahradách, ale i balkonech, vidět velmi často. Proč je máme tak rádi? Protože jsou chutná, zdravá a jejich pěstování je nenáročné a sklizeň často velmi bohatá. Jejich pěstování zvládne téměř každý, jen je nutné vědět, na co si dát pozor a čemu věnovat pozornost.

Příprava půdy

Jelikož rajčata nejsou tolik náročná na typ půdy, porostou vám téměř kdekoliv. Zasadit je můžete buď do země, ale pokud nemáte dostatek prostoru na zahradě, nebo zahradu vůbec nemáte, klidně je zasaďte do větších květináčů, nebo nákupních tašek, kterým ustřihněte alespoň jeden roh, aby odtékala voda. Půdu je lepší před výsadbou pohnojit.

Výsadba rajčat

Při koupi sazenic dbejte na to, aby nebyla rostlinka vytažená, měla temně zelené listy, a hlavně bohatý kořenový systém. Vzrostlé sazenice zasaďte na venkovní záhon, ale dobře vám porostou i na balkoně nebo terase. Důležité je, aby se jednalo o slunné místo. Ihned po zasazení rajčata zalijte!

Rajčata jsou vysoké rostliny, a je třeba je připevnit k opoře. Do záhonu nebo nádoby je umístěte ještě před výsadbou, aby se rostlinám nepoškodily kořeny.

Mráz může rajčata zničit, a proto se doporučuje začít s výsadbou až po „ledových mužích“, tedy v druhé polovině května.

Jak pečovat o vzrostlé rostliny

Sazenice rajčat brzy vyvažte k oporám, a to hlavně, pokud je máte na místě, kde hrozí poškození rostlin větrem a jejich zlomení. U tyčkových rajčat veďte rajče na jediný výhon - boční výhony vylamujte, zajistíte si tak mnohem větší sklizeň. Maximální výška tyčkových rostlin by měla být asi 150 cm. Pokud by rostla výš, uštípněte ji. U keříčkových rajčat tvarujte rostlinu tak, aby bylo uvnitř keříčku dostatek světla.

Velmi důležitá je závlaha. Při nedostatku vláhy plody praskají, jsou malé a deformované. Zalévejte ráno nebo na večer, a to přímo ke kořenům, nikdy ne na list!

Nezapomínejte také na pravidelnou výživu. V zahradnictví seženete nespočet hnojících přípravků, ale úplně vám postačí zkvašené slepičince!

Pokud pěstujete rajčata v pytlích, můžete časem na plodech objevit suché hnědé skvrny proti stopce. Jedná se o suchou skvrnitost, která je způsobena nedostatkem vápníku, který se z půdy při tomto způsobu pěstování rychle vyčerpá. Proto je nutné během vegetace rostliny přihnojovat vápenatými hnojivy.

Pěstování rajčat v chráněném prostředí

Ideální teplotní podmínky pro růst rajčat jsou mezi 21 a 24 °C. To bývá asi na rajčatech největší svízel. Pokud se teplota pohybuje pod 16 °C nebo nad 27 °C, rajčata nerostou. A proto se doporučuje v chladnějších podmínkách pěstovat rajčata ve skleníku nebo fóliovníku.

Pozor na škůdce a choroby

Během růstu rajčat nezapomeňte na prevenci proti chorobám a škůdcům. Z nejčastějších chorob se na rajčatech vyskytuje plíseň bramborová – na listech vznikají od okrajů nepravidelné, šedozelené skvrny, které postupně zasychají. Tato choroba se rychle přenáší na další rostliny a později může napadnout i stonek a plody. I zde je třeba začít včas s prevencí a přibližně od začátku až poloviny června aplikovat přípravky na to vhodné.

Sklizeň rajčat

Keříčkové odrůdy rajčat se sklízejí zhruba od 8. týdne od vysazení, řiďte se samozřejmě ale vzhledem. Snadno poznáte, jestli už jsou rajčata dozrálá či ne. Tyčkové druhy se sklízejí od 10. až 12. týdne. Pokud rajčata sklidíte a pak zjistíte, že nějaká jejich strana je ještě nazelenalá nebo příliš tvrdá, je možné je nechat na misce na slunném místě a během několika dní „dojdou”.

A jaké máte vy zkušenosti s pěstováním rajčat? Máte nějakou oblíbenou odrůdu?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod