Krájení cibule bez slz? Jde to!
Cibule je základem mnoha pokrmů, obzvlášť, když milujete českou kuchyni. Pokud se vaření vyhýbáte, protože při loupání této zákeřné zeleniny nechcete slzet, máme pro vás tipy a triky, kdy oči trpět nebudou.
Dejte cibuli lázeň
Do obyčejné vody namočte cibuli asi tak na 15 minut. Ale pozor, voda musí být studená. Cibule nejen že se vám bude snadno loupat, ale nebude ani pálit v očích.
Nasaďte brýle
Zakoupit si můžete také speciální brýle, které když si nasadíte, nebudete plakat.
Ruce pod vodu
Osvědčený trik je loupat a krájet cibuli pod vodou. Tahle rada je ale v případě krájení poněkud nepraktická.
Zapalte svíčku
Nejde o vytvoření romantické atmosféry, ale plamen sníží proudění vzduchu, čímž se cibulové aroma nedostane do nosu. Budete se divit, ale skutečně tento trik funguje.
Kousek chleba
Slyšeli jsme o této radě už mnohokrát. Při krájení žvýkejte kousek chleba. Nejde o žádný chemický zázrak, ale spíše se věnujete usilovnému kousání a tolik nevnímáte utrpení v podobě pokrájené cibule.