Chystáte se něco natírat? Každý štětec se hodí na jinou práci

 Dílna 
27. června 2017 14:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podle toho, co potřebujete natřít, musíte vybrat i vhodný štětec. Některé se hodí pro rovné plochy, jiné zase třeba na natírání trubek. Shutterstock
Pokud se chystáte cokoliv natírat, budete nutně potřebovat štětec. Každý typ se ale hodí na něco jiného a je tak potřeba si v tom udělat trochu jasno.

Malířský váleček

Je obvykle vyroben z pěnové hmoty, veluru nebo jehněčí kůže. Hodí se pro natírání velkých ploch nebo stropů, často se používá v kombinaci s teleskopickou násadou pro snadné natírání stropu.

Kulaté štětce

Mají kulatou, kónickou násadu. Používají se pro natírání trubek, oken a rohů. Kvalita štětce závisí na druhu a délce štětin. Čisté barevné plochy docílíte mírným otáčením štětce při natírání. Při práci s kulatým štětcem jím otáčejte dokola, a to kvůli stejmoměrnému opotřebování štětin.

Ploché štětce

Ploché štětce mají širokou násadu a širokou plechovou objímku. Pužívají se k natírání velkých rovných ploch. Existují v různých tloušťkách, čím silnější, tím větší kvalita. Kvalitní plochý štětec barvu nejen dobře nabírá, ale také nanáší. Při práci s plochým štětcem střídejte obě strany štětce, aby se štětiny rovnoměrně opotřebovávaly.

Zploštělé štětce a štětce na radiátory

Mají zalomený tvar a díky tomu se dostannou i do těch nejužších rohů, nesnadno dostupných míst. Můžete s nimi natřít i úzké meziprostory, například u žebrových topných těles. Je vhodný pro vnitřní  hrany a drážky oken.

Štětce k odstraňování starých nátěrů

Mají plastovou objímku a silné nylonové štětiny, které jsou odolné i vůči nejsilnějším odstraňovačům nátěrů.

Velkoplošné štětce

Jsou k dostání v různých šířkách od 7 do 14 centimetrů. Používají se k nátěru velkých ploch, například na podlahy, stěny nebo fasády.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47