Jak pečovat o lino, PVC nebo marmoleum?

 Dům 
18. září 2017 10:12 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pokud máte doma podlahu z PVC, linolea nebo marmolea a chcete, aby dlouho zářila novotou, musíte o ni vhodným způsobem pečovat. Shutterstock
Máte doma linoleum či marmoleum nebo PVC či moderní vinylové podlahy? Pokud chcete, aby krytina vydržela dlouho pěkná, nesmíte zapomenout na její správnou údržbu. Je zapotřebí si uvědomit, že péče o umělé materiály jako je PVC či vinylové podlahy je oproti údržbě podlahové krytiny vyrobené na přírodní bázi (linoleum či marmoleum) odlišná.

Vůbec prvním krokem by samozřejmě mělo být vhodné čištění a pravidelná údržba lina (PVC, vinyl) či přírodního linolea nebo marmolea. To lze zvládnout běžně dostupnými prostředky v domácnosti, ideálně s těmi, které jsou vhodné na čištění PVC podlah nebo přírodních podlahových materiálů v případě linolea či marmolea. Pokud je však vaše linoleum dlouho neudržované, je lepší vsadit na pomoc odborníků, kteří využívají strojové čištění. To je mnohem efektivnější metoda, které má v kombinaci se speciálními čistícími přípravky skvělé výsledky.

Jak docílit hezké podlahy

Každý typ podlahové krytiny vyžaduje něco jiného. Některé materiály jsou náchylné na světlo, teplo a vlhkost, jiné jsou v tomto ohledu odolnější.

PVC

Velkou výhodou podlahových krytin z PVC je, že jsou velmi nenáročné na údržbu. Jediné, na co musíte jednou za čas myslet, je odmýt staré politury a opětovně nanést ochranné vrstvy. Ty pak zabraňují snadnému mechanickému poškození (například škrábancům) a ulpívání nečistot.

Dobré je lino čas od času navoskovat. Vosk dodá PVC podlahám nejenom příjemný lesk a vzhled, ale zároveň vytvoří jemný ochranný film po celém jeho povrchu, čímž zabráníte například rychlejšímu ušpinění. Navoskováním navíc linu zlepšíte i impregnační vlastnosti. Podle odborníků také rozhodně neplatí, že na navoskovaném linu snadno uklouznete, údajně to má zcela opačný efekt a chůze po takto ošetřené podlaze je v tomto ohledu bezpečnější.

Laminátové podlahy

Chcete-li ošetřit laminátové podlahy, nikdy nepoužívejte produkty, které vytvářejí ochranné vrstvy, jako například lesky, vosky. Tyto vrstvy by později znemožnily odstraňování skvrn. Ke vstupním dveřím dejte čistící zóny odpovídající velikosti, které z bot odstraní nečistoty a nadměrnou vlhkost. Laminátové podlahy není nutné stále umývat vodou, jsou určené k suchému čištění, ke kterému postačí obyčejný vysavač. Nevhodné je používat impregnované utěrky, jelikož jsou impregnované olejovými produkty, na které se pak nečistoty přilepí. Moderním řešením je naopak utěrka s mikrovlákny. Důmyslná struktura jejích oček snadno uvolňuje nečistoty a prach za sucha i za mokra.

Linoleum, marmoleum

Všeobecně zažitým omylem je, že linoleum je náročné na údržbu. Mnoho lidí se navíc domnívá, že je nutné jej pravidelně dopouštět speciálními oleji. Nic z toho však neplatí.

Základním a ideálním zároveň je čištění suché, kdy volné nečistoty prostě vysajete vysavačem či použijete prachový mop k vytření běžného prachu. Stejně tak můžete použít i prachové utěrky. Vlhké čištění je vlastně běžným vytíráním, kdy použijete roztok vody a ph neutrální čistící prostředek v poměru cca 50 ml na 10 l vědro vody. Dalším ze způsobů čištění je odstraňování skvrn. Ty byte měli odstranit okamžitě, jakmile se objeví, jelikož by po nějakém čase mohly začít vnikat do podlahoviny. Některé skvrny vyčistíte vodou, jiné vyžadují ph neutrální čistící prostředek a některé pak v extrémním případě i rozpouštědla. Zde platí pravidlo, že byste měli čištění konkrétním prostředkem nejprve vyzkoušet na méně viditelném místě a pak až pokračovat tam, kde se skvrny objevily. Po každém takovém zákroku je nakonec důležité ošetřená místa důkladně vytřít čistou vodou. Jednou za 12 měsíců (v závislosti na způsobu ošetření povrchu) je pak třeba povrch podlahové krytiny renovovat.

Všeobecně platí, že neexistuje podlahová krytina, která je nezničitelná a věčně trvalá. Pokud se však o podlahy budete patřičně starat, můžete dobu jejich trvanlivosti značně prodloužit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47