Vyrobte si vlastní burčák! Máme pro vás jednoduchý návod

Tento alkoholický nápoj z plodů révy vinné vzniká jako meziprodukt při výrobě vína.
 Ostatní 
05. října 2017 07:58 / Shutterstock
  0   0
Čerstvý burčák je lahodný a velmi oblíbený. Částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Už jste zkoušeli vyrobit si vlastní? Výroba vína je složitá, ale vlastní burčák si můžete připravit i z malé úrody.

Burčák je vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 %. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Chtěli byste si vyzkoušet vyrobit svůj vlastní burčák? Máme pro vás jednoduchý návod.

Burčák krok za krokem

1. Posbírejte hrozny v době, kdy se vám zdají dostatečně sladké.

2. Mechanicky oddělte stopky od bobulí, pomačkejte je nebo pomelte a nechte cca 2-5 hodin odležet. 

3. Vylisujte šťávu.

4. Na 10 litrů vylisovaného moštu přidejte asi 0,6 kg krystalového cukru. Míchejte ho v moštu, až se rozpustí. 

5. Pak oslazený mošt nalijte do demižonu, kanystru nebo jiné nádoby tak, aby zhruba třetina nádoby zůstala prázdná a mošt mohl kvasit, aniž by přetekl.

6. Nechte burčák kvasit při teplotě 15—25 °C. Pokud mošt nechce kvasit, dejte nádobu do teplejší místnosti.

7. Nádobu pouze lehce zakryjte tvrdým papírem, aby nepraskla v důsledku nahromadění oxidu uhličitého, který se při kvašení (přeměně cukru na alkohol) uvolňuje spolu s teplem.

8. Jakmile burčák začne šumět, pravidelně degustujte. V optimální chuti spotřebujte celý obsah nádoby. Burčák bude hotový asi za 10 až 15 dnů podle teploty v místnosti.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nechce se vám k moři, ale bez vody si léto nedovedete představit? Máme pro vás netradiční tip

Věda & Vesmír

Průměrná délka života člověka roste. Vědci ale přicházejí se zjištěním, které bude pro mnohé...

Bydlení

Jedlá soda nemusí být vždy dobrý pomocník. Na tyto předměty ji rozhodně nepoužívejte

Zavřít reklamu