Vyrobte si vlastní burčák! Máme pro vás jednoduchý návod
Burčák je vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 %. Pije se během relativně krátkého období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.
Chtěli byste si vyzkoušet vyrobit svůj vlastní burčák? Máme pro vás jednoduchý návod.
Burčák krok za krokem
1. Posbírejte hrozny v době, kdy se vám zdají dostatečně sladké.
2. Mechanicky oddělte stopky od bobulí, pomačkejte je nebo pomelte a nechte cca 2-5 hodin odležet.
3. Vylisujte šťávu.
4. Na 10 litrů vylisovaného moštu přidejte asi 0,6 kg krystalového cukru. Míchejte ho v moštu, až se rozpustí.
5. Pak oslazený mošt nalijte do demižonu, kanystru nebo jiné nádoby tak, aby zhruba třetina nádoby zůstala prázdná a mošt mohl kvasit, aniž by přetekl.
6. Nechte burčák kvasit při teplotě 15—25 °C. Pokud mošt nechce kvasit, dejte nádobu do teplejší místnosti.
7. Nádobu pouze lehce zakryjte tvrdým papírem, aby nepraskla v důsledku nahromadění oxidu uhličitého, který se při kvašení (přeměně cukru na alkohol) uvolňuje spolu s teplem.
8. Jakmile burčák začne šumět, pravidelně degustujte. V optimální chuti spotřebujte celý obsah nádoby. Burčák bude hotový asi za 10 až 15 dnů podle teploty v místnosti.