Pěstujte si doma nevšední opuncii, plodí chutné jedlé plody

 Ostatní 
29. srpna 2020 09:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Opuncie má jedlé plody Depositphotos
Opuncie dnes najdete na všech kontinentech v tropech i v subtropech, ale pocházejí z jižní Ameriky a Mexika. Z toho je patrné, že ve vašich zahradách opuncie nevypěstujete, ale v domácích podmínkách se těmto sukulentním rostlinám bude velmi dobře dařit.

Už jste si nejspíš těchto exotických plodů v obchodě všimli, ne každý měl ale odvahu kaktusový fík ochutnat, což je rozhodně škoda.

Plody různých barev

Opuncie mexická plodí chutné jedlé plody, které se nazývají kaktusové fíky. Někdy je můžete koupit ve vybraných prodejnách s ovocem a zeleninou. Plody mohou být červené, oranžové, fialové, žluté a nazelenalé. Opuncie fíková dorůstá výšky 5 metrů. Plody opuncie fíkové připomínají svým tvarem fíky. Pokud je budete loupat, nezapomeňte si vzít na ruce rukavice. Větší pichláky vám dovedou znepříjemnit život. 

Pozor na pichlavé trny

V zemích, kde se opunciím daří, jsou často vysazovány jako ploty. Trny opuncie jsou umístěny na plochých článcích opuncií a snadno se zabodnou do lidské kůže, je to bolestivé a trny se velmi obtížně odstraňují. Pěstování opuncií v mobilních nádobách není nijak složité. Opuncie vyžaduje dostatek tepla a světla, nesnesou průvan a přemokření.

Pěstování opuncií

Volte výsadbový substrát jako pro druhy kaktusu. Lze si smíchat hmotu v poměru 1 díl listovky, jeden díl písku, jeden díl drcených cihel a jeden díl směsi zeminy s rašelinou. V létě zalévejte nejlépe dešťovou vodou, opuncie můžete mít v zahradě, na terase, balkóně. Musíte je ochránit před prudkými dešti, větry a kroupami. Za letního počasí, tedy v silných vedrech, je dobré mírné přistínění. Pozor dejte na přemokření, kořeny opuncií začnou zahnívat a odumírat.

Kaktusové fíky si kupte v obchodě

Kaktusové fíky, které si koupíte v obchodě, pocházejí z Afriky, Španělska a Itálie. Toto ovoce je v těchto zemích pěstováno v opunciových sadech. Nečekejte proto, že vám v bytě opuncie vykvetou a dozrají na nich plody, které budete konzumovat. Jednoduše řečeno, prostě pěstujete zajímavý kaktus. Z kaktusových fíků se na pobřeží Jadranu vyrábí specialita rakie, dobrý je též ovocný čaj z opuncie, který voní a výborně chutná. Plody můžete naříznout a pojídat lžičkou nebo oloupat jako banány, ale musíte mít na rukou rukavice. Dužina plodů obsahuje tvrdá semínka, avšak i ta jsou jedlá. Jsou bohatá na cukry, vitaminy A, B, C a z dužiny plodů si snadno připravíte džus či šťávu. Dále čtěte: Opuncie: krásná rostlina, která nám dává blahodárné a chutné plody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod