Sbírejte šípky! Jsou plné vitamínů a lze je využít na mnoho způsobů
Plody růže šípkové jsou šípky, které mají léčivé účinky. Obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Šípky se nejčastěji sbírají na čaj, ten se připravuje buď z čerstvých šípků nebo ze sušených. Dá se z nich však připravovat také víno, likéry, sirupy, omáčky, marmelády a džemy.
Kdy šípky sbírat?
Nejvhodnější doba je na konci září a začátkem října. Na místech, kam celý den svítí slunce, ale dozrávají i o dva až tři týdny dříve.
Ve vyšších nadmořských výškách si při pozdějším sklizni dejte pozor, aby šípky již neprošly prvními mrazíky. Ty nesbírejte, na sušení nejsou vhodné. Navíc již přišly o většinu vitaminu C. Použít je ale můžete na přípravu marmelády nebo vína.
Lék na vaše problémy
Šípky v sobě ukrývají přehlídku vitaminů a minerálů. Zásobí vás hlavně vitaminem A, téměř všemi vitaminy B. Najdete v nich významný podíl vápníků, železa a tříslovin, které blahodárně působí na trávicí trakt a zázračně odvádějí škodliviny z organismu. Obsahují i flavonoidy, které se vyznačují antioxidačními a protinádorovými vlastnostmi.
Šípky jsou hotovým zázrakem pro naše tělo. Brání vzniku aterosklerózy a nevhodné srážlivosti krve či zánětům v těle. Šípkový čaj působí močopudně a zabraňuje tvorbě kamenů ve vylučovací soustavě. Díky pravidelnému šálku šípkového čaje vás nebude trápit ani únava a nemoci jater či vysoký cholesterol.
Pochoutka na chléb
Suroviny
1 kg zralých šípků, 600 g cukru, voda
Postup
Už jste někdy mlsali šípková povidla? Pokud ne, pak jste o hodně přišli! Kilo zralých plodů dejte vařit do vody. Mělo by jí být tolik, aby byla 2 cm nad šípky. Uvařte je doměkka a propasírujte přes husté sítko. Pro jejich nepříjemné chloupky je můžete takto povařit i 2x. Do hmoty přidejte 600 g cukru a vařte, dokud povidla nezhoustnou. Naplňte je do zavařovacích sklenic a 10 minut sterilujte.
Šípková omáčka
Suroviny
Šípková zavařenina – 2 lžíce, 2 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru, 4 lžíce rozinek, 4 hřebíčky, ocet, sůl
Postup
Z mouky a másla uděláte světlou jíšku, kterou zalijete vývarem a vínem. Přidáte šípky a důkladně povaříte. Rozinky a hřebíčky povaříte zvlášť a přeceděné nalijete do omáčky. Promícháte, ochutíte solí a octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.
Šípkové víno
Nasbíráte si jeden a půl litru šípků. Budete ještě potřebovat 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru. Šípky operete, odříznete (stonek i čepičku) a vložíte do pěti litrové lahve. Cukr svaříte s vodou, necháte vychladnout a nalijete přes plátýnko na šípky. Láhev převážete dvojitým pergamenem a necháte stát na teplém místě asi osm týdnů. S lahví nehýbejte. Jakmile poslední šípek klesne ke dnu, víno slijete do lahví, zazátkujete a uložíte v chladu. Vínu prospěje delší uležení, čím déle tím lépe.
Šípkový čaj
Nejběžnějším použitím je však jejich konzumace v podobě čaje. Použít se na něj dají sušené, ale i čerstvé šipky. V případě chřipky se doporučuje vypít dva až tři šálky šípkového čaje za den. Vhodné je šípky přecedit přes husté sítko, protože tím se vyhnete požití drobných ostrých chloupků, které jsou velmi dráždivé.