Pečlivě vybírejte kuchyňskou desku! Je nejvíce vytíženým místem

 Dům 
05. října 2017 12:05 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pracovní plocha by měla mít délku nejméně 70 centimetrů a výšku kolem metru! internet
Když si lidé kupují novou kuchyň, vybírají především podle barvy, velikosti a materiálu, ale opomíjejí kuchyňskou desku. Právě ta je přitom nejdůležitějším a nejvytíženějším místem v celé kuchyni! Odehrává se na ní vše podstatné a navíc dotváří vzhled místnosti. Proto byste jejímu výběru měli věnovat větší pozornost!

Barvu desky zvolte podle toho, jaký máte odstín skříněk, obložení linky i podle ostatních částí interiéru. Dobře si naplánujte, kde bude varná deska a kde dřez. Pracovní plocha má mít délku alespoň 70 centimetrů, ideální je ale 120 centimetrů.

Rozložení jednotlivých zón by mělo být takové, aby bylo vše na dosah. Myslete tak na rozumnou vzdálenost mezi lednicí, varnou deskou a dřezem. Kuchyňská deska by měla být zhruba ve výšce jednoho metru, avšak výšku přizpůsobte tomu, kolik měříte. Neopomeňte, aby měla deska přesah přes spodní skříňky, aby zbytky potraviny nepadaly do zásuvek.

Pokud vaříte častěji, vyplatí se investovat do odolnějšího povrchu. Nejlevnější, ale nejrozšířenější je laminátová deska. Kromě nízké ceny je výhodou i široké spektrum barev a stylů. Na druhé straně však musíte počítat s náchylností k poškození nebo nabobtnání po vniknutí vody. Deska se pak musí vyměnit.

Další možností je dřevo, které však musíte několikrát za rok ošetřit speciálním olejem kvůli častému vysychání. Nejvíce se to týká míst blízko sporáku nebo dřezu. Po čase se navíc mohou vytvořit skvrny po různých tekutinách.

Pokud chcete větší luxus, zvolte nerez. Je moderní a krásný a také odolný vůči vysokým teplotám. Musíte však počítat s vysokou cenou i tím, že na něm neudržíte neustále lesk. Další luxusní variantou je keramická deska, která je sice vysoce odolná proti teplotám, ale je i křehká a po nárazu může prasknout.

Oblíbený je i přírodní kámen. Pohlcuje však tekutiny, a proto mohou lehce vzniknout skvrny. Je proto nutná pravidelná impregnace, nebo nákup umělého kamene. Je měkčí, ale zase se snadno poškrábe. Pevnější a odolnější vůči poškození je tvrzený kámen, který navíc tekutiny nenasákne. Nedrží se na něm ani nečistoty a neublíží mu ani pád příboru nebo nádobí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008