Nový člen rodiny: koťátko. Dbejte na správnou stravu!

 Mazlíčci 
06. října 2017 12:34 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kotě jí několikrát denně. Internet
Období růstu koťat je téměř nejnáročnější částí života, a proto je velmi důležitá správná strava, aby z malého uzlíčku vyrostla zdravá kočka. Některá koťátka k misce s krmivem zamíří až šestkrát za den!

Zhruba do čtvrtého týdne života je pro malé kočičky jedinou potravou mateřské mléko. O týden později už se začínají poohlížet po jiných dobrotách. Ideálním krmivem je maso i mléčné výrobky. Kočky však nesmějí dostávat kravské mléko. Obsahuje totiž laktózu, kterou nedokážou trávit a na řadu můžou přijít zažívací potíže. Ideální je sušené kočičí mléko smíchané s vodou.

Na jídelníček zařaďte i namleté kuřecí nebo naškrábané hovězí maso. Kočičky si pochutnají i na konzervách a kapsičkách s vyšším obsahem masa.  Za několik týdnu až měsíců se můžou pustit do tužší stravy. Zkusit můžete granule namočené v masovém vývaru nebo ve vodě pro lepší stravitelnost. Nezapomeňte, že kotě má velké nároky na množství živin, zejména bílkovin, tuků, stopových prvků i vitamínů. V krmivu kotěte by měl být dostatek vitaminu A a taurinu.

Koťata můžete u misky s krmením vidět až šestkrát za den. Jejich žaludek je totiž ještě malý. Má-li kočka jistotu, že vždy najde na svém místě dostatek krmiva, sama si vytvoří pravidelný režim, který ji vyhovuje, přitom se nepřežívá a netloustne. Je také samozřejmě možné krmení prodávat pravidelně, v omezených dávkách, podle speciálních požadavků na kondici nebo životní styl kočky. Nezapomeňte na to, že kočce nesmí nikdy chybět čerstvá voda.

Při nákupu misek na krmení se poohlížejte po široké a mělké. Kočka totiž nemá ráda, když se při jídle dotýká hran misky velice citlivými hmatovými vousky. V opačném případě počítejte s tím, že si krmivo bude vyhazovat na podlahu okolo misky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008