Jak v zimě pečovat o andulky a papoušky? Důležitá je vhodná teplota i jídelníček

 Mazlíčci 
03. listopadu 2017 17:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud dobře zateplíte klec, mohou papoušci strávit větší část zimy venku Shutterstock
Některá domácí zvířata vyžadují speciální péči, a to zvláště v zimním období. A ne jinak tomu je i u papoušků či andulek. Řada lidí je má totiž od jara do podzimu venku ve voliérách. Ale jakmile uhodí mrazy, mnozí si lámou hlavu nad tím, jakým způsobem tyto exotické ptáky zazimovat a při jakých teplotách.

Lidé si často myslí, že exotické ptactvo je zvyklé na teplé počasí, a proto je nutné dát je přes zimu rovněž do vyhřáté místnosti, která má přes 20°C. Ne vždy však takové zazimování papouškům prospěje. Některým naopak nižší teploty nevadí.

Andulky vydrží i teploty pod bodem mrazu

Nejvíce rozšířeným druhem ptactva jsou bezesporu andulky. O tom, jak si snadno můžete tohoto barevného ptáčka ochočit, jsme psali zde. Andulky se snadno přizpůsobí změnám a poměrně dobře snáší i mrazy -5°C. Pokud je tedy chováte venku, není nutné je hned při prvních mrazících přenášet dovnitř. Při nízkých teplotách je však vhodné jim dát tlustější bidla, aby si mohly pod peří dobře schovat své nožky. Jinak jim hrozí omrzliny prstů. Pokud se rozhodnete andulky přemístit dovnitř, zvolte raději prostory, kde se teplota bude pohybovat kolem 10°C.

Jestli se přeci jen rozhodnete nechat andulky venku, rozhodně voliéru potáhněte, aby se ptáčci vyhnuli přímému mrazu. Použít můžete například igelit, ale vhodnější jsou polykarbonátové desky. Polykarbonát je odolný proti nárazu, navíc je lehký a má dobré tepelně-izolační vlastnosti. Rovněž dobře propouští světlo. 

Zazimujte voliéru

Jihoameričtí, australští a afričtí papoušci, jako jsou například žakové nebo amazónkové, mají krátké peří a masité nohy, které by jim omrzly. Tyto druhy papoušků potřebují tedy větší teplo. Ideální teplota je kolem 16°C. Neznamená to však, že i tito papoušci nemohou přezimovat venku. V zimě musí být pouze kryti před nepříjemným průvanem, který se ve voliéře může vytvořit. Voliéru jim proto zateplete. Uzavřete výletová okna a klec zaizolujte pomocí polykarbonátových desek. 

Upravte jídelníček

Ať už chováte andulky či jiného exotického papouška, na zimu těmto ptákům upravte jídelníček. Dodávejte jim více semen olejnatého charakteru. Vytvoří si tak mnohem větší energetické rezervoáry.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod