Jak se vyhnout vánoční tlačenici a koupit dárky v klidu? Jde to!

 Ostatní 
28. listopadu 2017 10:10 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Do Vánoc zbývá necelý měsíc a nákupní horečka sílí Shutterstock
Do nákupního střediska se po pracovní době chce málokomu. Všude už jsou davy lidí a pomalu se stupňuje vánoční horečka. Lidí je hodně a navíc jsou nervózní, což z vánočních nákupů dělá doslova utrpení. Jak nakoupit vše potřebné a ještě si to užít?

Ano, opravdu to jde. Pokud patříte mezi lidi, kteří mají Vánoce v oblibě, jen se neradi brodí davy lidí v obchodních střediscích, zkuste vyzkoušet tyto tipy, díky kterým se vyhnete tlačenicím.

Nákup přes internet

Je už několik let první volbou při výběru vánočních dárků. Různé weby nabízejí nejširší možnou nabídku, někdy i za nižší ceny. Nákup ze zahraničí (převážně z Asie) už asi nestihnete, jelikož termín dodání občas přesahuje i 31 dní, ale na českých webech máte stále spoustu času. Nevýhodou je, že si zboží nemůžete osahat a za každou položku si připočtete poštovné.

Pozor na termín dodání

Jestliže v nakupování přes internet nejste žádní nováčci, víte, že nějakou dobu trvá, než vám doručovací služba balíček přiveze. S každým dalším týdnem před vánočními svátky se bude doručovací lhůta s přibývajícími zásilkami prodlužovat. Tato doba ještě narůstá v případě, že platíte bankovním převodem, takže obzvlášť s blížícími se Vánocemi volte raději dobírku.

Výlet do jiného města

Jestliže nenakupujete podle seznamu a rádi se necháváte inspirovat až tím, co v obchodech vidíte, vydejte se za vánočními nákupy do jiného, nejlépe menšího města. Projděte si trhy, kamenné obchůdky a v klidu si stihnete dát ještě i „svařák“.

Na obchoďáky zapomeňte

V obchodních domech toho sice mají nejvíc, ale zrovna tak se tam před Vánocemi soustředí neuvěřitelná masa lidí. Po pracovní době je to vyloženě o nervy. Když už tam musíte, pokuste si to zařídit tak, abyste se v obchodních domech pohybovali jen dopoledne a hlavně vždy s jasným cílem! Zkuste se ale raději projít uličkami, o kterých víte, že jsou plné malých obchodů, navštivte neznámé krámky.

Dárky vyrobte

Největší radost prý udělá ten dárek, který člověk vyrobí sám od srdce. Těžko říct, do jaké míry je to v dnešní době pravda. Když si váš patnáctiletý syn přeje zbrusu nový mobil nebo tablet, ručně pletený svetr ho jistě nepotěší. Některé rodinné příslušníky nebo kamarády ale ruční výroba potěšit může.

Nejoblíbenější jsou domácí čokolády, svíčky, vonné soli, dekorační polštáře, prostírání nebo třeba keramika. Vyrobit ale můžete i oblíbená sněžítka, o kterých jsme psali nedávno.

Nakupujte celoročně

Letos už to asi nezvládnete, ale zkuste příští rok uniknout vánočnímu shonu a stresu s dárky tím, že nebudete s nákupem čekat na poslední chvíli. Poslouchejte rodinné příslušníky a kamarády, o čem mluví a co by si přáli, a buď to rovnou kupte, nebo si začněte psát seznam a začněte nakupovat třeba už v říjnu. Když víte, co chcete, je to vždycky jednodušší.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47