Kdy začít přikrmovat ptáčky? Uvítají semena i lojové koule
Pokud i vy patříte mezi ty, kteří v zimě za svými okny rádi pozorují krmící se sýkorky, dlasky, zvonky, stehlíky a další drobné ptáčky, přečtěte si, čím a jak je správně krmit.
Není ještě příliš brzy?
Většinou se říká, že dokud vyloženě nemrzne a vše není pokryté bílou sněhovou peřinou, ptáci by se neměli dokrmovat, aby nezlenivěli. S krmením však můžete začít už začátkem listopadu. Z počátku podávejte jen menší dávky, abyste ptáčky naučili na vaše krmítko chodit. Jestliže ještě žádné krmítko nemáte, podívejte se, jak si jej můžete vyrobit za pár korun i doma.
Důležitá je rovněž pravidelnost krmení. Jakmile uhodí mrazy a začne sněžit, příkrmy začněte navyšovat. Přikrmovat ptáčky můžete až do konce března.
Čím nejlépe krmit
Nejdůležitější je dbát na to, aby potrava, kterou ptáčkům budete podávat, nebyla zkažená. Pokud se chystáte krmit ptáky, kteří poletují kolem vaší zahrady, přichystejte jim nejlépe olejnatá semena, lůj či tukové směsi. Na tuto potravu přivábíte především sýkorky, brhlíky, šoupálky a strakapoudy. Pro pěnkavy, zvonky, strnady, dlasky, vrabce a kosy přichystejte semena plevelů a obilovin. Kosi ale mají rádi i plody bobulovin a jablka.
Když už chcete ptáčkům nabídnout potraviny ze svého vlastního jídelníčku, jako vhodné se jeví například ovesné vločky, strouhaná neslaná houska, strouhaná mrkev, tvaroh, vnitřní sádlo nebo lůj. Ptáci rovněž milují drcená jádra vlašských či lískových ořechů a nepohrdnou ani mákem či lněným semínkem.
Co ptákům nikdy nedávat
Vždy kupujte speciální krmivo pro ptactvo a nedopusťte, aby krmítko pro ptáky bylo plné kuchyňského odpadu a zbytků. Na krmítko nepatří těstoviny, slané či kořeněné výrobky, uzeniny a výrobky z přepáleného oleje. Takovou potravou ptákům spíš uškodíte a můžete se podílet i na jejich úhynu.
Jak vyrobit tukovou směs
Podávání tukové směsi může mít nejrůznější podoby. Nejčastěji je vídáme v podobě lojových koulí, které běžně seženete v obchodě. Můžete je ale i vyrobit tak, že rozehřejete sádlo v hrnci, do kterého nasypete semínka či drcené ořechy. Nalijete do nádob, do kterých jste předtím vložili provázek, necháte ztuhnout a poté zavěsíte ven na stinné místo. Rovněž můžete do tukové směsi ponořit šišku na provázku, nebo směs nalít do menšího květináče, který poté zavěsíte dnem vzhůru.