Kdy začít přikrmovat ptáčky? Uvítají semena i lojové koule

 Zahrada 
24. listopadu 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ptáci, kteří u nás přezimují, lidskou pomoc uvítají Shutterstock
Mnoho ptáků, kteří se u nás celoročně vyskytují, odlétá na podzim do teplých krajů. Co ale jedí ptáčci, kteří v Čechách zůstávají? Obzvlášť v tuhých zimách pomoc člověka vyloženě potřebují. Podívejte se, kdy začít a čím nejlépe volně létající ptáky přikrmovat.

Pokud i vy patříte mezi ty, kteří v zimě za svými okny rádi pozorují krmící se sýkorky, dlasky, zvonky, stehlíky a další drobné ptáčky, přečtěte si, čím a jak je správně krmit.

Není ještě příliš brzy?

Většinou se říká, že dokud vyloženě nemrzne a vše není pokryté bílou sněhovou peřinou, ptáci by se neměli dokrmovat, aby nezlenivěli. S krmením však můžete začít už začátkem listopadu. Z počátku podávejte jen menší dávky, abyste ptáčky naučili na vaše krmítko chodit. Jestliže ještě žádné krmítko nemáte, podívejte se, jak si jej můžete vyrobit za pár korun i doma.

Důležitá je rovněž pravidelnost krmení. Jakmile uhodí mrazy a začne sněžit, příkrmy začněte navyšovat. Přikrmovat ptáčky můžete až do konce března. 

Čím nejlépe krmit

Nejdůležitější je dbát na to, aby potrava, kterou ptáčkům budete podávat, nebyla zkažená. Pokud se chystáte krmit ptáky, kteří poletují kolem vaší zahrady, přichystejte jim nejlépe olejnatá semena, lůj či tukové směsi. Na tuto potravu přivábíte především sýkorky, brhlíky, šoupálky a strakapoudy. Pro pěnkavy, zvonky, strnady, dlasky, vrabce a kosy přichystejte semena plevelů a obilovin. Kosi ale mají rádi i plody bobulovin a jablka.

Když už chcete ptáčkům nabídnout potraviny ze svého vlastního jídelníčku, jako vhodné se jeví například ovesné vločky, strouhaná neslaná houska, strouhaná mrkev, tvaroh, vnitřní sádlo nebo lůj. Ptáci rovněž milují drcená jádra vlašských či lískových ořechů a nepohrdnou ani mákem či lněným semínkem.

Co ptákům nikdy nedávat

Vždy kupujte speciální krmivo pro ptactvo a nedopusťte, aby krmítko pro ptáky bylo plné kuchyňského odpadu a zbytků. Na krmítko nepatří těstoviny, slané či kořeněné výrobky, uzeniny a výrobky z přepáleného oleje. Takovou potravou ptákům spíš uškodíte a můžete se podílet i na jejich úhynu.

Jak vyrobit tukovou směs

Podávání tukové směsi může mít nejrůznější podoby. Nejčastěji je vídáme v podobě lojových koulí, které běžně seženete v obchodě. Můžete je ale i vyrobit tak, že rozehřejete sádlo v hrnci, do kterého nasypete semínka či drcené ořechy. Nalijete do nádob, do kterých jste předtím vložili provázek, necháte ztuhnout a poté zavěsíte ven na stinné místo. Rovněž můžete do tukové směsi ponořit šišku na provázku, nebo směs nalít do menšího květináče, který poté zavěsíte dnem vzhůru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47