Máte nebo si chcete pořídit papouška? Poradíme vám, jak ho naučit mluvit

 Mazlíčci 
27. prosince 2017 08:40 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mluvící papoušek bude ozdobou vaší domácnosti Pixabay
Nevíte, jak trávit dlouhé zimní večery? Naučte mluvit svého papouška! Získáte tak báječného společníka, kterého vám bude každý závidět. Jak na to?

Úvodem je třeba poznamenat, že učení nebude jednoduché a potrvá dlouho. Pokud máte za sebou fázi seznamování a papoušek si na vás a na nový domov zvykl, můžete se pustit do tréninku. Ještě je třeba vědět, že ne každý druh papouška má na řeč talent. Pokud si pořídíte kakadu, korelu nebo třeba papouška žako, mohlo by to vyjít.

Začněte jednoduchými slovy

Už na začátku tréninku byste měli na papouška pravidelně mluvit. Opakujte jednoduchá slova jako "ahoj" a sledujte jeho reakce. Odborníci tvrdí, že na papouška by se mělo mluvit alespoň pět minut několikrát denně.

Pokud chcete, aby papoušek nějaké slovo zvládl, musíte mu ho často opakovat. Papouškovat tak budete hlavně ze začátku vy. Dobré je při tréninku spojit papouškovi některá slova s konkrétními činnostmi. Pokud vám například sedí na ruce, zkuste opakovat "nahoru" a zvedat při tom ruku s papouškem. Další možností je povídat si před papouškem s někým, kdo po vás bude opakovat. Chytrý papoušek pak lépe pochopí, co po něm chcete.

Pokud se nedaří slova, zkuste zvuky

Když má papoušek na začátku problémy i s jednoduchými slovy, nebojte se začít se zvuky. Udělejte z učení papouškovi hru, jejíž nedílnou součástí bude řádná odměna v podobě pamlsku pro papouška.

Některé papoušky se nepodaří rozmluvit, ani kdybyste se na hlavu stavěli. Zkuste je naučit alespoň hvízdání. Naopak někteří jedinci jsou velmi učenliví. Jdou jim zejména slova, která byste od nich neslyšeli rádi - peprné vulgarismy. Dávejte proto raději pozor na to, co před svým papouškem říkáte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008