Někdo má rád podkovy, jiný filety. Nejlepší způsoby, jak naporcovat kapra

Kapra lze naporcovat různě
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
23. prosince 2017 13:18 / Shutterstock
  10   1
Každá rodina má obvykle zažitý konkrétní způsob porcování vánočního kapra. Pokud si tuto tradici teprve vytváříte, nebo pokud se rozhodnete zvyky porušit a letos přijít s novinkou, poradíme vám, jak lze vánočního kapra naporcovat.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob, na začátku vás s kaprem čeká stejná práce. Nejprve je třeba kaprovi uříznout hlavu, a to za skřelemi včetně prsních ploutví. Z hlavy můžete připravit rybí polévku. Další postup už má více variant. Kapra můžete porcovat na půlky nebo podkovy. Pokud nechcete, aby byl kapr cítit rybinou nebo bahnem, osvojte si triky, o kterých jsme psali zde.

Podkovy

Podle kuchařů je tento způsob pro další zpracování v prostředí domácí kuchyně ideální a také nejjednodušší.

Při porcování podkov veďte řez tak, abyste nezápolili se silnými kostmi u ploutví a na začátku hřbetní ploutve. Vůbec není třeba ploutve před porcováním usekávat, štípat či s nimi jiným způsobem zápolit. Z odříznuté podkovy totiž docela snadno odstraníte ploutev i s přilehlou kostí.

Příčné rozdělení trupu kapra ve tvaru podkov umožňuje dokonalejší propečení kapřího masa. Pokud chcete připravit kapra naporcovaného na podkovy, nedělejte jednotlivé řezy moc široké, stačí tak 2 cm.

Kapří filety

Někdo na kapří filety nedá dopustit. Pokud je chcete vyzkoušet, víme, jak na to. Z kapra nejprve nařežte podkovy, ale tentokrát silnější. Opět dávejte pozor, abyste nenařezávali místa, kde jsou silné kosti ploutví a hřbetu.

Z uříznuté podkovy pak docela snadno odříznete ploutev i s kostí, která k ní pevně přiléhá. Odstraněný proužek masa s ploutví nemusíte vyhazovat, ale přidejte ho ke kapří hlavě do polévky. Hřbetní ploutev s kostí pak nejprve z obou stran naříznete a pak jednoduše vytrhněte. I tento kousek přidejte do hrnce s hlavou.

Jednotlivé podkovy ještě zbavte silných kostí, tedy páteře a jejího spojení se hřbetem. Nejprve na páteřní kost zatlačte prstem z obou stran podkovy, abyste zjistili, ze které strany kost pruží a ze které je naopak pevná. Začínat je totiž dobré na straně, kde je kost pevná. Jde to snadněji než z opačné strany. Seříznutím páteře získáte dvě porce ryby. Ty pak můžete obalit a usmažit.

Kapří filety vykostěné

Pokud chcete kapří filetu ještě vylepšit, můžete ji vykostit. To spočívá v odříznutí žeber. Tenkým nožem si nejprve žebra nařízněte a pak porci i s nožem otočte kůží nahoru. Nožem přitlačeným na podložku docela snadno žebra odříznete. Po celou dobu držte nůž naplocho a pružná vyklenutá žebra tlačte k podložce.

Poslední ocasní část kapra seřízněte od hřbetní části směrem dolů tenkými a dlouhými řezy. Všechny ořezy nezapomeňte přidat do kapří polévky. 

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Jižní Afrika a malá ochutnávka úžasných zážitků a zajímavostí, které tato země nabízí

Věda & Vesmír

Archeologové objevili na jednom z českých hradů dosud neznámý objekt, který přepisuje dějiny

Bydlení

Papírový kapesníček dokáže způsobit v pračce pohromu. Jak to napravit?

Zavřít reklamu