Činčila je společenská, nenáročná a je vhodná i pro alergiky

 Mazlíčci 
07. října 2018 09:23 / Jan Novák
  2
📷
5 fotografií v galerii
Oceníte její něžný a roztomilý vzhled Shutterstock
Rádi byste měli hlodavce, který nevyžaduje příliš velkou péči? Jste alergici a vadí vám srst? Řešením by pro vás mohla být činčila. Oceníte její něžný a roztomilý vzhled a zvířátko si zamilujete.

Činčila vlnatá je hlodavec aktivní zejména v noci a navečer. Nepáchne, nedělá hluk, netrpí na parazity a strava pro ni není finančně náročná. Nejdříve se činčily chovaly pro kožešinu, dnes spíše už jen jako hobby zvířátka. 

Dožívají se i deseti a více let. Jsou náchylné k bolestivosti, trávicím potížím a přerůstání zubů. V přírodě se už moc nevyskytují. Živí se rostlinnou potravou a staví si doupata.

Činčila není náročná

Nevyžaduje příliš pozornosti, ale za každou je vděčná. Spíše se nechá pohladit ve své ubikaci, než aby se mazlila a nechala chovat. Člověka nekouše, spíše bývá plachá. Pozor si ale musíte dát na to, aby neokousala nábytek, kabely, koberce nebo umělou hmotu.

Činčily jsou společenská zvířata, která v přírodě tvoří rodiny a rády se k sobě tulí. Je proto lepší chovat několik jedinců, buď stejného pohlaví, nebo různého, pokud chcete odchovávat mláďata.

Vzhledem ke své povaze jsou asi vhodnější k dospělým lidem vyžadujícím nenáročného společníka po večerech než k malým dětem.

Činčila potřebuje prostornou klec

Ráda totiž skáče, prolézá a šplhá. Dno by mělo být odnímatelné, snadno čistitelné a s podestýlkou. Činčily milují vyvýšená místa, vytvořte jim tedy nejlépe systém několika pater s můstky, pozorovatelnami a domečky.

Seno dejte do seníku, krmení do kameninových misek, vodu do napáječek s kovovým náustkem. Klec nesmí být na slunci, v horku nebo v průvanu. Nejlépe činčilám bude v bytě. Dobré je nechat je sem tam proběhnout mimo klec.

Činčila je výhradně býložravec

Vystačí si s málem, nadbytek krmení jim škodí. Základem stravy je seno (dostupné nonstop) a speciální potrava pro činčily (granule nebo směsi v množství asi jedné polévkové lžíce denně).

Potřebují také dostatek vitaminů a minerálů. Činčily ocení i větvičky jedlých stromů na kousání a jako pamlsky sušené nebo čerstvé kousky ovoce, ovesné vločky či sušený chléb.

Co se mláďat týče, činčily se rozmnožují poměrně snadno. V zajetí mohou zabřeznout po celý rok. Mláďat bývá od jednoho do pěti, nejčastěji dvě. Matka je kojí 40 až 60 dní. Odstavují se v šesti až osmi týdnech.

Co zkusit hada?

Hledáte nenáročné zvíře? Had je ideální a také je vhodný i pro alergika. Pokud chcete mít doma zvíře, ale nechcete péčí o něj ztrácet hodně času, zkuste hada. Jeho chov má řadu výhod.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod