Jak vyčistit vázu nebo termosku od čaje? Stačí obyčejné suroviny, které máte doma

 Ostatní 
17. března 2018 10:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rýže pomůže v boji s nečistotou Shutterstock
Rýže a jedlá soda. Dva neodmyslitelní pomocníci v boji proti nečistotám a skvrnám.I když vodu ve váze měníte pravidelně, okraje přeci jen začínají podezřele zelenat? Zkoušeli jste dovnitř přes úzké hrdlo nasoukat houbičku nebo přišla na řadu štětka na lahve, ale pokusy skončily neúspěchem?

Pro vyčištění vázy postačí dát dovnitř hrst nevařené rýže, hrnek vody a třepat a třepat. Výsledek můžete obdivovat za pár minut, rýže zbaví nádobu špíny a obrousí ji dočista.

Přes noc

Pokud je váza více znečištěná, bude ji potřeba naplnit octem a nechat odmáčet přes noc. Ráno můžete zpozorovat, že usazeniny povolily. Následně musí přijít na řadu hrst rýže přisypaná dovnitř. Po přikrytí hrdla obsah silně protřepejte. Tímto procesem zbavíte nádobu definitivně špíny na dně vázy a na stěnách. Potom už vázu jen vymyjte saponátem a opláchněte horkou vodou.

Problém s odstraněním skvrn můžete mít i s termoskou na čaj. V zimě plnila svůj úkol na jedničku, když udržovala nápoj při optimální teplotě, nyní je čas se jí odměnit.

Zahnědlých pruhů v termosce se zbavíte s pomocí jednoho až dvou kypřících prášků do pečiva. Do celé nádoby nalijte horkou vodu a vsypte prášek. Nechte je působit alespoň půl hodiny, poté důkladně protřepte a vymyjte horkou vodou. Pět skvělých nápadů, jak si vyrobit úžasné pomocníky do bytu, naleznete zde

I jedlá soda v tomto případě zafunguje na jedničku. Zvlášť v případě, když jsou v termosce nějaké přischlé zbytky. Nasypejte do nádoby cca 1/4 šálku jedlé sody a zalijte horkou vodou. Důkladně promíchejte a protřepejte. Poté důkladně propláchněte čistou vodou a nechejte láhev proschnout. U silného znečištění můžete nečistoty odstranit navíc pomocí kartáče na lahve. U termosek se skleněnými stěnami ale raději tenhle krok vynechejte, aby nedošlo k prasknutí skla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve