Hromadí se vám v garáži pneumatiky? Použijte je k výrobě zajímavých doplňků

 Dílna 
15. března 2018 14:15 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Z vyřazených gum lze vytvořit i celou sedačku Pinterest
Možná i vám se v garáži kupí ojeté pneumatiky z aut a nevíte, co s nimi. Nemusíte je hned odvézt do sběrného dvora, s trochou šikovnosti z nich můžete ještě vytvořit řadu praktických věcí. Přinesou užitek vám i vašim dětem.

Vzhledem k tomu, že pneumatiky jsou vyrobeny z materiálu, který nijak nepodléhá povětrnostním vlivům, skvěle se hodí pro výrobu věcí na zahradu. Žádný déšť jim neuškodí a když se po čase smyje barva, stačí gumu znovu přemalovat.

Na internetu jsou pro inspiraci zveřejněna i celá umělecká díla vyrobená z obyčejných pneumatik. Jsou tak dokonalá, že jsou tyto výrobky schopny zkrášlit i luxusní interiér. Obvykle ale už vyžadují velkou míru šikovnosti a kumštu. My se ale zaměříme na věci, které by měl zvládnout i nezkušený kutil. A pokud vám kromě pneumatik zbyly i nějaké disky na kola, i z těch můžete vyrobit mnoho užitečných věcí.

Houpačka pro děti

Houpačka pro děti vyrobená z pneumatiky opravdu není nijak náročná na výrobu. Stačí pneumatiku podle vkusu pomalovat (holčičkám se bude určitě líbit, když pneumatiku pomalujete třeba jako berušku). Zvolte barvy, které jsou určené do exteriéru, ať vaši houpačku nemusíte přemalovávat po každém dešti.

Pak po stranách pneumatiky vytvořte otvory. Lze je provrtat nebo jednoduše proříznout nožem. Do otvorů upevněte pevný řetěz a vaše dílo už jen stačí bezpečně zavěsit na strom.

Barevné pískoviště

Možná někdo z vaší rodiny vlastní traktor a máte tak k dispozici opravdu obří gumu. Nebo se můžete poptat v nejbližším zemědělském družstvu, třeba se jim tam nějaká vyřazená pneumatika někde povaluje.

Každopádně i z takové gigantické pneumatiky lze vyrobit něco hezkého. Stačí gumu pomalovat podle vaší fantazie a dovnitř navézt písek. Děti se v takovém pískovišti zabaví klidně i dlouhé hodiny.

Květináče na terasu

Pneumatiky můžete využít i místo květináčů. Úplně nejjednodušší způsob je pneumatiky natřít nějakou pěknou barvou a pak je podle libosti naskládat na sebe. To, zda dáte na sebe dvě či tři gumy, záleží jen na vás. Klidně ale můžete pneumatiky nechat i po jedné. Dovnitř pak nasypte zeminu a můžete sadit.

Pokud ale toužíte po nápaditějším květináči, vytvořte si ze dvou pneumatik květináč ve tvaru roztomilého šálku. Není to nic složitého. Budete jen potřebovat dva různé rozměry pneumatik. Když pak gumy zajímavě natřete a doplníte ouško (třeba z kusu plechu), výsledný dojem bude jedinečný.

Posezení na zahradu

Z pneumatik lze vytvořit i velmi sofistikovaná křesla, která se dají využít i v bytě. Ne každý by je ale zvládl vyrobit. To jednoduchá sedátka třeba na zahradní párty dokáže vytvořit snad úplně každý.

Nejprve pneumatiky opatřete hezkým nátěrem. Pak si podle rozměru pneumatik vyřežte například z překližky nebo jiné dřevěné desky kola, kterými zakryjete středový otvor. Nakonec stačí dát nahoru kulaté polstrované podsedáky a máte hotovo. Podsedáky můžete sami ušít, ale pokud to neumíte, v obchodě jsou podobné výrobky běžně k dostání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum