Netrapte se dlouhým umýváním oken. Stačí vám pět minut

 Dům 
16. března 2018 15:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Okna se mohou lesknout za pár minut Shutterstock
Nebaví vás nekonečně drhnout okna zleva doprava a stále se trápit se šmouhami, fleky a zaschlými kapkami? Naučte se umývat okna v pěti minutách a hlavně dokonale!

Dávnou minulostí je umývání oken za pomoci modrého ironu a novin. Dnes už můžete zvolit lehčí a jednodušší formu za pomoci speciálních čisticích prostředků, hader s mikrovlákny, stěrky a také praktických rad, které zkrátí dobu umývání na pár minut.

Odmočit nečistoty

Nejprve dokonale namočte skleněnou část okna a nechte odmočit všechny zaschlé nečistoty. Mezitím hadrem nejlépe z mikrovlákna omyjte rámy a kličky. Pak setřete hadrem skleněnou plochu. Na závěr sklo nastříkejte lešticím sprejem na okna a papírovými utěrkami vytřete a vyleštěte do sucha. Nezapomeňte ani na parapety.

Je však potřeba mít správný lešticí přípravek. Ideální je takový, který po nastříkání vytvoří pěnu. Proto pak ani ze svislé plochy nestéká. Zároveň je nutné si ověřit, že obsahuje alkohol. Právě ten totiž způsobuje rychlejší odpařování leštidla ze skla. Proto prostředek na okně nestačí zaschnout a nevytvoří nehezké šmouhy.

Dávejte si ale pozor na to, aby voda a čistič rychle nezaschly. Proto není dobré umývat okna ve chvíli, kdy na ně praží slunce. Kdyby voda nebo čistič zaschly, nestačíte je dokonale vyčistit.

Používat můžete i stěrku, která dokáže mytí oken výrazně zrychlit. Dosáhnete s ní i vysoko a daleko. Nejprve vezmete hadr na násadě, okno jím namočte, aby se špína odmočila. Potom vodu s nečistotami jen stáhněte stěrkou do sucha. Žádná leštidla ani papírové stěrky už nepotřebujete.

Odpudit vodu

Trh už dnes nabízí také několik prostředků odpuzujících vodu, takže si je můžete pořídit pro případ deště. Mohou obsahovat alkohol, ale i tenzidy, které už jsou známé z leštidel do myčky. Tyto látky snižují povrchové pnutí vody, takže dokážou to, aby voda stékala z oken mnohem rychleji a kapky nestačily zaschnout.

Ještě dokonalejší jsou přípravky, které obsahují nanočástice. Po skle se roztáhnou a vytvoří rovnoměrnou vrstvu. Na té se i drobné kapky rychle spojí a stékají rychleji po povrchu, takže po nich nezůstanou skoro žádné stopy. Na rozdíl od prvních prostředků mají delší živnost a vydrží na skle několik týdnů až měsíců. O mytí oken s octem a pudinkem jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47