Zelená vám jezírko? V horkých dnech pomůže plachta

 Zahrada 
11. června 2018 15:44 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Okrasa zahrady se snadno změní v zakalenou bažinu Pixabay
Máte doma jezírko se zelenou vodou? Nemusíte hned sahat po chemických přípravcích. Postačí trocha péče a jezírko bude opět čisté. Zejména v horkých letních dnech to však vyžaduje i trochu trpělivosti.

Jestliže máte na zahradě znečištěné okrasné jezírko, je potřeba zjistit příčinu zašpinění. Poměrně snadné to bude v případě, že je jezírko vybavené čerpadlem a filtrací. Pak totiž bývá nejčastější příčinou zezelenání vody přílišné znečištění filtru, nebo jeho slabý výkon. Řešení je pak samozřejmě jasné – vyčistit filtr a často vodu v jezírku filtrovat.  

Nepřekrmujte ryby 

Pokud máte v jezírku ryby, může být příčinou znečištění jejich časté krmení. Krmivo se ukládá na dně a voda začne obsahovat nadměrné množství živin, nedostatku prospěšných bakterií ve vodě a nebo prostě kvůli nefunkčnímu ekosystému – příbřežních rostlin je málo, jsou ještě mladé, nebo se jim nedaří. Pozor také na přemnožení ryb. Při vyšším zarybnění se jezírko nestíhá samovolně čistit a přibývá v něm organický odpad (bahno) na dně. 

Pozor na slunce

Velmi často se v neudržovaném jezírku přemnoží řasy, což se projevuje i chuchvalci zelených vláken. V přírodě jsou řasy běžnou součástí vodních biotopů, navíc velice prospěšnou, jelikož jsou potravou mnoha organismům a navíc jsou též zdrojem kyslíku. Nepříjemné je, že řasy špiní jezírko a navíc likvidují ryby, kterým berou kyslík. Přemnožení řas můžete omezit zastíněním vodní plochy. Zejména v parných dnech je nutné jezírko přikrýt fólií. Přímé sluneční světlo navíc urychluje stárnutí jezírkové fólie, která se odkryje díky náhlému snížení hladiny, takže zkřehne, ztvrdne a pak popraská a začne jí prosakovat voda. 

UV záření

Naopak, pokud je jezírko před sluncem chráněno příliš a dlouhodobě, doporučují odborníci používat pro jezírka UV lampy. UV záření je totiž přirozenou součástí slunečního záření. Zesílenými účinky UV záření řasy v jezírku snadno zlikvidujete. Na základě ultrafialového záření dochází k likvidaci a efektivní redukci množství řas a choroboplodných zárodků ve vodě. Správně použitá UV lampa výrazným způsobem zvyšuje efektivitu čištění vody, ať se již jedná o zahradní nebo koupací jezírko. Na rozdíl od slunce lampa vodu v jezírku nepřehřívá, proto je vhodnější, než přímý sluneční svit. 

Zásaditá voda

Odborníci také doporučují udržovat v jezírku pH v rozsahu 7 – 8,5. Tuto hodnotu můžete zjistit pomocí pH papírku. Při pH 7 - 8,5 dochází k vytvoření biologické rovnováhy vody, to je stav, kdy je voda schopna sama sebe částečně čistit.  Abyste zlepšili stav svého jezírka, můžete do něj dodávat bakterie na rozklad organického odpadu. Tyto bakterie zvyšují počet bakterií v jezírku a tím výrazně zvýší průhlednost vodní plochy. Platí přitom, že čím je plocha jezírka a hloubka vody větší, tím je jezírko stálejší a snadněji udržovatelné. Zahradní jezírko a všeobecně všechny malé vodní plochy trpí neschopností samočištění. Proto je potřeba mu pomáhat. Koupit si můžete například bakterie, které zredukují kal a bláto. 

Okysličení

V horkém počasí je vhodné sledovat úbytek vody jejím odpařováním. Při poklesu hladiny je důležité průběžně doplňovat jezírko zahradní hadicí. Ideální je samozřejmě doplňování dešťovou vodou z nádrží. Je vhodné doplňovat vodu průběžně i několikrát po malých dávkách. Takto se voda obměňuje a okysličuje. Ideální je, když jezírkem voda protéká. Protékající voda s sebou odnáší různé nečistoty plující po hladině a jezírko zásobuje čerstvou vodou, což pro rostliny i vodní živočichy znamená zároveň i přísun kyslíku. Také vodopádky, kaskády či fontánky napomáhají k provzdušnění a pročištění vody. Jezírko by mělo být co možná nejvíce zarostlé rostlinami, které vodu průběžně čistí. O přirozeném čištění jezírek jsme psali také zde nebo i v článku zde.

Rychlý zásah

Pokud chcete mít vodu čistou hned, je potřeba sáhnout po speciálním přípravku. Stačí správné množství rozmíchat v konvi s čistou vodou a rovnoměrně rozlít po hladině jezírka. Pokud je jezírko vybavené čerpadlem s filtrací, před aplikací chemie čerpadlo vypněte – použitý přípravek by zahubil prospěšné mikroorganismy ve filtru. Vločkování trvá 4 až 7 hodin v závislosti na tvrdosti a teplotě vody. Po celou dobu je voda stále průhlednější. Nakonec zůstane na dně vysrážený zelenošedý kal, který musíte odstranit, nejlépe vysát bazénovým vysavačem, nebo vybrat velice jemnou síťkou. Jinak by se kal rozpustil a zkalil vodu. Takto si sice pomůžete, ale příčiny zašpinění se nezbavíte, proto je třeba řešit její odhalení a odstranění. 

Čerpadlo

Čerpadlo s pískovým filtrem je zcela ekologické a pomůžete i rostlinám dostatečně vyrůst, aby vytvořily funkční ekosystém a byly schopny samočištění vody v jezírku. Do filtru se v případě jezírek přidávají bakterie, které udrží vodu v rovnováze. Mikroorganismy jsou zde účinnější než chemie a hlavně přirozené a šetrné. Bakterie se však do filtru nedostanou v potřebném množství ihned samy, proto se prodávají v balení startovacím (po založení jezírka a spuštění nového či vyčištěného filtru).

Ideální stav

Pokud jezírko teprve plánujete, vybudujte ho raději větší. Při údržbě zahradního jezírka totiž platí, že čím je jeho vodní plocha větší, tím méně práce budete mít. Aby získalo dokonalou samočisticí funkci, musí mít rozlohu minimálně 40, lépe alespoň 50 metrů čtverečních. Za ideální se považuje rozloha od 80 metrů čtverečních. Hloubka by měla být mezi 170 až 200 centimetry. Na rostlinnou zónu by měla připadat polovina plochy jezírka nebo by vodní plocha měla být propojena se samostatnou čisticí zónou o stejné rozloze. Pro co nejvyšší účinnost kombinujte více rostlinných druhů, ale pozor na ty příliš expanzivní, které by časem dokázaly obsadit celou plochu. Vodní rostliny by měly nejen vytvářet krásná zelená zátiší, na které vaše oko se zálibou pohlédne, ale být pro jezírko i užitečným nájemníkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve