Chutné fíky si můžete vypěstovat i ve vlastní zahradě

 Zahrada 
10. června 2021 07:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fíkům svědčí kravský hnůj i slepičince Pixabay
Se změnami klimatu a šlechtění nových odrůd se do našich zahrad dostávají ovocné druhy, které jste ještě před nedávnem považovali na exotické. Jedním z nich je i fíkovník. Jde o subtropickou rostlinu, jejímž domovem je jižní Evropa. Chutné fíky si můžete vypěstovat i ve vlastní zahradě.

Fíkovník je keř nebo menší strom. U nás se pěstuje ve formě keře dorůstajícího do výšky 2 metrů. Plodit začíná brzy, už ve druhém roce po výsadbě. Rodí každoročně, bohatě a dožívá se až 60 let. První úroda dozrává na loňských výhonech začátkem léta, druhá se tvoří na letorostech a dozrává na podzim. Druhá úroda je bohatší, dobře dozrává jen na chráněných místech nebo v teplejších oblastech. Květy fíkovníků kvetou uvnitř pouzdrovitého útvaru. Opyluje je drobná vosička, žlabatka fíková, která dorůstá do velikosti 1,5 mm. 

Vyberte chráněné místo

Fíkovníku vyberte správné místo na jižní straně stromu. Na půdu je fíkovník nenáročný, ocení hlubší, lehčí a dostatečně vlhkou půdu. Vysazuje se jako jiná ovocná dřevina, zapomenout byste neměli na pravidelnou zálivku. Na přihnojení se doporučuje využít vyzrálý kravský hnůj, slepičí trus či kompost. Hnojte jen v jarním období, tato hnojiva jsou bohatá na dusík, který by pozdějším hnojením narušil správné vyzrávání dřeva před zimou.

Důkladné zazimování

V prvních letech je nejdůležitější příprava rostlin na zimu. Fíkovníky snesou bez poškození mrazy do – 15 stupňů Celsia, silnější mrazy poškodí letorosty. Mladé rostliny je potřeba před zimou důkladně zazimovat. Výhony spojte do jednoho trsu a svažte je. Potom je obalte pytlovinou, jutou nebo silným papírem. Vhodné je ohnutí celého svázaného trsu až k zemi, jeho upevnění v horizontální poloze a přikrytí. S rostoucím věkem se mrazuvzdornost rostlin zvyšuje. Starší rostliny stačí ve spodní části obalit ochranným materiálem.

Péče o fíkovník

Pokud chcete zajistit pevnou a dobře rozloženou kostru keře fíkovníku, je nutné ji každoročně řezat do požadovaného tvaru. Řez je nutný i z dalších důvodů. Neořezané výhony jsou zbytečně dlouhé a rostliny nejlépe plodí právě na kratších bočních větvích. Fíkovníky potřebují nejvíc vody v jarních a letních měsících. V době dozrávání plodů musíte omezit přísun vody jen na nutné minimum. Zvýšená zálivka v tomto období vede k praskání plodů, nízké cukernatosti, nedobré chuti, ale i k šíření houbových chorob. U nás prakticky netrpí fíkovníky žádnými chorobami a škůdci. Z chorob se může vyskytnout antraknóza. Dále čtěte: Kuna většinu lidí děsí, ale dokáže být i dobrou pomocnicí. Pokud zůstane venku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum