Tyto oleje zajistí vašemu psovi zdraví a sílu

 Mazlíčci 
20. června 2018 11:24 / Martina Langová
  2
📷
3 fotografie v galerii
Byliny působí preventivně a léčebně i u zvířat Pixabay
Denně je používáte v kuchyni, ale ještě nikdy vás nenapadlo dát olej i svému čtyřnohému mazlíkovi. Vyzkoušejte to. Pomůžete mu víc, než tušíte.

Nemoci trápí každého – nejen nás, lidské bytosti, ale rovněž psy. Jakmile se objeví problém, hned vyrazíme k veterináři, aby nám pomohl. Aniž tušíme, že spousta těchto výjezdů je naprosto zbytečných. Pomoci svému pejskovi můžeme účinnou prevencí a stejně tak i spoustu banálních nemocí pomohou vyřešit přírodní prostředky.

Zdravá játra a imunita

Ostropestřecový olej je v posledních letech velmi populární. V souvislosti s lidmi se o něm hovoří jako o „čističi“ jater. Stejně tak jako nám může pomoci i psům. Účinná látka silymarin, kterou ostropestřec ve velkém obsahuje, se dokáže postarat o zdravá játra a imunitní systém.

Pečuje o zdravé zažívání a pomáhá při obtížích se žlučníkem nebo dokonce i při nechutenství. V případě, že byste jej chtěli svému zvířeti nasadit, využijte čaj nebo extrakt. Velmi vhodná jsou i samotná semena zamíchaná do běžné stravy. Středně velkému zvířeti podáváme 5 semen denně, nejlépe ráno či dopoledne. Ovšem pozor, pokud váš pes přestal zničehonic žrát, může jít i o vážnou nemoc.

Plísně, viry a parazité

Chcete-li svého pejska dokonale vyčistit, pak k tomu můžete využít klasický tabák. Z byliny připravíme velmi slabý čaj a přelijeme do lahvičky s rozprašovačem. Pejskovi pak uděláme kúru, kdy jej každý den postříkáme od uší až po ocas. Jde o silný preventivní přípravek proti vším, klíšťatům, blechám i nejrůznějším parazitům.

Velmi účinně pak tento postřik působí jako lék na plísňová onemocnění kůže. Rozhodně je však třeba poznamenat, že pokud zvíře již trpí rozsáhlejší plísní, je nutné veterinu navštívit. Tabákový postřik je pak možné kombinovat společně s léčebnými prostředky, které předepíše veterinář.

Len proti zácpě

V případě, že má pes problém se střevy, může se v nich naplno rozjet hnilobný proces. V těle potom jeho následkem vznikají jedovaté zplodiny, které krev rozvádí po celém těle a tím vlastně zvíře tráví. Což může mít časem závažné následky. Navíc se tím snižuje činnost imunitního systému. Lněné semeno dokáže tento proces zvrátit, i z toho důvodu bývá i ve veterinárním lékařství často využíváno. Lněná semena mají projímavý, hlenotvorný a protizánětlivý účinek.

Skvěle působí nejen při zácpě, ale i očišťování střev, zánětech dýchacích cest, trávicího ústrojí a močových cest. Zevně pomohou například při žlučníkových kamenech. Ovšem pozor – lněná semena nemohou být strávena vcelku. Musíme je nejprve rozdrtit. Nejlépe to uděláme v drtiči semen nebo v mlýnku na kávu.

Krásná srst

Který majitel psa by se nechtěl pyšnit nádhernou a lesklou srstí svého čtyřnohého přítele? K tomu nám skvěle poslouží čistý lososový olej. Připomínat, abychom kupovali jen opravdu kvalitní, je snad zbytečné. Lososový olej si hravě poradí i s kožními problémy a pomáhá předcházet srdečním onemocněním. Pokud už pejsek má problémy se srdcem, pak je olej z lososa vhodným doplňkem stravy.

Zklidnění bouřliváka

Meduňka lékařská je bylinou, kterou si doma můžeme po celý rok pěstovat v truhlíku za oknem. Když pak utrhneme několik lístků a zalijeme horkou vodou, připravíme si chutný čaj, který zklidní nejen nás, ale i čtyřnohého spolubydlícího. Meduňka podávaná několik dní po sobě dokáže zklidnit zvíře téměř stejně jako zklidňující léky od veterináře. Meduňka psovi pomůže při rozrušení, smutku či stresu. Meduňkový olej pak můžeme pejskovi do kůže jemně vmasírovávat. Pomáhá velmi účinně.

Další vhodné bylinné oleje pro psy

  • heřmánek – posílí imunitu, léčí záněty
  • bazalka – doplněk při psincovém kašli
  • šípek – prevence nemocí z nachlazení
  • oregano – střevní potíže
Témata: byliny, olej, nemoc, zdraví
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod