Vymkla se vám úroda ředkviček z rukou? I pálivé či tvrdé plody lze chutně zpracovat

Ředkvičky jsou plné vitaminů a minerálů
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
19. června 2018 12:28 / Shutterstock
  5   0
Vysadili jste si na zahrádku ředkvičky, ale nezvládáte je konzumovat? Jsou přerostlé, popraskané nebo pálí jako čert? Nic z toho nevadí, existují totiž způsoby, jak i takové ředkvičky zpracovat a ještě si na nich pochutnat.

Dokud jsou ředkvičky mladé a krásné, dají se jíst i jen tak. Jenže problém obvykle nastane, když zjistíte, že vaše výpěstky pálí více, než je zdrávo. Pak je konzumujete čím dál méně a výsledkem je, že máte záhon plný přerostlých ředkviček, které dříve nebo později začnou dřevnatět a praskat.

Byla by ale škoda nad takovými ředkvičkami zlomit hůl. Pořád se totiž jedná o zeleninu bohatou na vitaminy C a B, která obsahuje hodně vlákniny a minerálních látek. Ředkvičky mají na lidské zdraví hodně blahodárných účinků - působí antibakteriálně, snižují cholesterol, pomáhají při nachlazení i žlučových a močových kamenech. O tom, že se dají pěstovat prakticky celoročně, jsme psali zde.

Ředkvičková polévka

Pokud máte přerostlé či pálivé ředkvičky, zpracujte je v ředkvičkové polévce. I když se tepelnou úpravou připravíte o část vitaminů, pořád v plodině dost živin zůstane, navíc pálivost se prakticky vytratí. Polévku samozřejmě můžete uvařit i z menších ředkviček.

Co budete potřebovat

  • asi 10 větších přerostlejších kusů ředkviček (300 – 400 g)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená najemno
  • 3 střední brambory
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na šlehání se 40 % tuku
  • sůl a čerstvě drcený černý pepř

V hrnci rozpusťte máslo, vsypte do něj cibuli, po chvíli přidejte jemně pokrájené ředkvičky a vše nechte na mírném ohni zesklovatět a změknout. Potom přihoďte omyté a okapané ředkvičkové listy a míchejte do zavadnutí (trvá to asi 4 minuty). Přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, zalijte je horkým vývarem a vařte asi 20 minut doměkka.

Hrnec odstavte a polévku rozmixujte. Přeceďte přes jemné síto zpět do hrnce, vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a prohřejte. Při podávání ozdobte jemně pokrájenými zbylými ředkvičkami nebo výhonky řeřichy. Polévka je výtečná s chlebovými krutonky.

Tip: Ředkvičkové listy jsou velmi chutné, ale je vhodné zpracovávat jen ty z vlastní nebo ověřené sklizně. Mají totiž tendenci hromadit v sobě dusičnany.

Jak ředkvičky skladovat

Důležité je znát také způsob, jak ředkvičky správně skladovat, aby vydržely co nejdéle čerstvé. Způsobů je hned několik, nabídneme vám tři ověřené.

Ve skleničce s vlhkým ubrouskem

Ředkvičky pečlivě opláchněte a odřežte listy i kořínky. Do uzavíratelné sklenice dejte vlhký ubrousek a proložte ředkvičkami. I po týdnu budou vypadat jako na začátku - zachovají si svou křehkost a svěžest.

Vzhůru nohama

Dalším výborným způsobem, jak ředkvičky uchovat několik dní v perfektním stavu, je dát je do sklenice vzhůru nohama, respektive kořínkem nahoru. Ředkvičky opět omyjte, nalijte do sklenice trochu vody a do ní vložte ředkvičky listy dolů a kořínkem nahoru. Listy sice po týdnu zežloutnou, ale ředkvičky zůstanou jako čerstvě utržené.

V misce s vodou

Praktický je způsob, kdy ředkvičky umyjete, odstraníte listy, ale ponecháte kořínek. Pak je dejte do misky s vodou. Ani po více než týdnu neztratí na své svěžesti a křehkosti.

Takhle ne

Vůbec nejhorší způsob skladování ředkviček je, když je jen tak, s listy i kořínky, vložíte do zeleninového šuplíku v lednici. Už za dva dny budou gumové a svraštělé. Navíc ztratí i barvu.

Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Kožešiny i kožichy si můžete vyčistit sami doma. Důležitý je správný postup
Je výhodnější internet vzduchem nebo po drátu?
Jak na opravu či výměnu duše na kole
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Polský poloostrov Hel: Pohodové koupání i surfování v ráji cyklistů

Věda & Vesmír

Vědci zjistili další části životního příběhu zmrzlé mumie z hor jménem Ötzi

Bydlení

Kvalitní příbory vydrží celý život. Vyvarujte se při jejich výběru chyb