Naše planeta je zavalená plasty. Jak můžeme snížit jejich spotřebu v domácnosti na minimum?

 Dům 
26. ledna 2019 08:14 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plasty neprospívají životnímu prostředí Depositphotos
Naše zeměkoule je zavalená plasty, které negativně ovlivňují životní prostředí. To, že třídíte odpad, ještě neznamená, že toho pro naši planetu nemůžete udělat víc. Poradíme vám, čím byste ještě mohli snížit svoji spotřebu plastu.

Plasty se dostávají na různá místa naší zeměkoule. V oceánech jich patrně najdete nejvíce. Žijí tam mořští tvorové, kterým to bohužel ubližuje. Pokud vám na přírodě záleží, můžete se sami snažit produkovat co nejméně plastového odpadu. Chápeme, že některé plastové věci v dnešní době využívat musíte, ale spousty z nich můžete vypustit nebo omezit na menší množství.  

Nekupujte si balenou vodu

Možná nemáte důvěru v kvalitu kohoutkové vody, a proto si kupujete raději balenou. Problém je v tom, že spotřebujete velké množství plastu ve formě PET lahví. V dnešní době už si je nemusíte kupovat, pokud vyloženě netoužíte po slazené vodě. Existují totiž filtrační konvice, které zvládnou odfiltrovat nečistoty z kohoutkové vody. Nejsou ani příliš drahé, stačí v nich jen pravidelně měnit filtr.

Nepoužívejte igelitové tašky

Když jdete do obchodu na nákup, potřebujete ho schovat do nějaké tašky. Potravinové řetězce nabízejí v největším množství igelitové, které jsou vyrobeny z plastu. Z toho důvodu je jejich spotřeba obrovská. Dnes však můžete v některých obchodech nalézt i papírové tašky a sáčky. Pokud za ně nechcete utrácet peníze, pořiďte si látkovou tašku, kterou si budete na nákup nosit vždy s sebou.

Nepořizujte si obyčejné tampóny a vložky

Možná to ještě nevíte, ale dámské hygienické potřeby obsahují plast. Jde o jednorázové výrobky, jejíchž spotřeba je přímo astronomická. I s tímto problémem lze něco dělat. Dnes již existují menstruační kalíšky, které s dostatečnou péčí můžete použít víckrát. Pokud by vám tato alternativa nevyhovovala, můžete používat vložky, které se vyrábí z biobavlny a z nezávadných bioplastů.

Neholte se jednorázovými žiletkami

V dnešní civilizované společnosti je žádoucí, aby se lidé holili. Díky tomu velmi vzrostla spotřeba žiletek. Nemusíte si kupovat jednorázové žiletky, které po dvou nebo třech použitích vyhodíte. Tímto jednáním přispíváte k velkému hromadění plastového odpadu. Můžete to vyřešit jednoduše. Pořídíte si holicí strojek s rukojetí a vyměnitelným břitem. Pokud s rukojetí budete zacházet šetrně, vydrží vám i několik let.

Přestaňte používat sprchové gely

Pochopitelně se něčím umýt musíte. Spousta lidí v dnešní době preferuje tekuté sprchové gely před klasickými mýdly. Sprchové gely jsou umísťovány do plastových lahví. Používejte raději klasická mýdla, protože ta bývají zabalená v papírovém obale. O tom, co byste neměli házet do záchodu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty