Stará špaletová okna mohou ještě dlouho sloužit. Lze je totiž vylepšit

 Dům 
16. listopadu 2018 17:12 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Kastlová okna se objevují na starých domech či chalupách Internet
Pokud máte doma stará špaletová okna, někdy nazývaná jako kastlová okna, kterými zbytečně uniká hodně tepla, existuje v podstatě dvojí řešení - buď je vyměníte za nová kvalitní, nebo je za nižší náklady opravíte. Jestli se rozhodnete pro druhou variantu, poradíme, jak na to.

Výměna starých oken za nová bývá poměrně nákladná záležitost a ne každý na to má dostatek financí. Pokud se ale rozhodnete kastlová okna zrenovovat, vyjde vás to na zlomek ceny. Navíc dobře opravené špaletové okno je kvalitnější než standardní nové okno, ať už dřevěné nebo plastové.

Oprava špaletového okna přitom není nijak složitá a určitě to zvládne každý průměrně šikovný kutil. Náročnější oprava vás čeká pouze v případě, že vaše původní okna mají uhnilé části nebo jsou silně zdeformovaná.

Špaletová okna

Setkat se můžete s dvojím typem kastlových oken. Dříve bylo vnější a vnitřní okno zazděné zvlášť a vzájemné spojení zajišťovaly železné pásky. Novější kastlová okna už mají obě okna zasazena ve společné dřevěné zárubni a zasazují se najednou.

Sklo hraje klíčovou roli

Jednoduché sklo v okně představuje obrovskou ztrátu tepla. Vyplatí se tedy v prvé řadě vyměnit jednoduché sklo za takové, které zajistí minimální tepelné ztráty. Vývoj skel šel hodně dopředu.

Revoluci v tomto ohledu představoval vynález speciální nízkoemisivní vrstvy nanesené na povrch skla. Tato vrstva snižuje vyzařování tepla asi dvacetkrát, soustava dvou skel za sebou, z nichž jedno je opatřeno touto vrstvou, má dvakrát lepší tepelně izolační vlastnosti.

Při aplikaci nízkoemisivní vrstvy směrem do uzavřeného prostoru dvojskla či trojskla lze použít levnější měkké pokovení, jinak pokud je vrstva v kontaktu s měnícím se vzduchem, je zapotřebí volit dražší tvrdé pokovení. Další úpravou je plnění prostoru mezi skly vzácným plynem, který vede méně tepla. Podle izolačních schopností (a podle ceny) je lze seřadit takto: argon, krypton, xenon.

Lepší izolační vlastnosti získáte také pokud zvětšíte počet dutin (vyplněných buď vzduchem nebo vzácným plynem). Vzniká tak trojsklo (či čtyřsklo).

U izolačních skel hraje také velikou roli kvalita distančního rámečku. Ten je často hliníkový s výplní silikagelem, plastový, laminátový nebo nerezový. U skel, která nejsou alespoň tři centimetry zapuštěná do rámu, což je případ renovovaných kastlových oken, je zapotřebí volit rámeček nejlépe laminátový nebo nerezový.

Renovace špaletových oken

V prvé řadě si ujasněte, zda potřebujete, aby se okno otevíralo nebo ne. U neotvíravého okna je oprava jednodušší, levnější a účinnější. Celou venkovní část rámu napevno zasklíte optimálně trojsklem podle velikosti okna tak, že do rámu po vyndaných křídlech okno zatmelíte a překryjete dřevěnými lištami, aby bezpečně drželo. Lišty mohou být zespodu opatřeny navíc proužkem polystyrenu s přesahem na rámeček trojskla či dvojskla. Takto lze upravit i pouze část okna a zbývající část nechat otvíravou. Příčky v okně a vnitřní křídla nechte tak, jak jsou, a to kvůli pěknému vzhledu a kvůli prostorové tuhosti rámu okna. Vnitřní křídla lze i vyndat, ale lepších izolačních vlastností dosáhnete, necháte-li je tam.

Výměna skla v otvíravém okně je také velice jednoduchá. Okenní rám musí být přiměřeně zdravý a otvíravé části nesmí být příliš zkřivené. Mírné zkřivení lze vyrovnat. Kastlová okna jsou většinou konstruována tak, že jednotlivá křídla mají tvar dosti vysokého obdélníku, a proto jsou panty relativně málo namáhané na ohyb a bezpečně vydrží i několikrát vyšší zatížení než při zasklení jednoduchým sklem původní tloušťky 2,5 mm. Nyní se používá standardně tloušťka 4 mm a při aplikaci dvojskla tak dojde ke zvýšení zátěže více než trojnásobnému. I přesto je otvírání a zavírání takového okna bez problémů. Samozřejmostí jsou ovšem namazané panty.

Výměna skla

Pořiďte si dvojsklo o rozměrech odpovídajících rozměru rámu okenního křídla. Rozměry nemusí sedět přesně na milimetr, neboť rozměr zasklívacího prostoru lze v rámci úprav mírně zvětšit.

Vysaďte křídla a libovolným způsobem z nich vyndejte zasklení, bez porušení skla to obvykle nejde.

Pomocí horní frézky a frézy s bočním a dolním odběrem prohlubte drážku tak, aby bylo sklo alespoň čtyři milimetry utopené. Zřejmě lze nechat sklo i lícovat, ale pak je zapotřebí opatřit křídlo ještě dodatečnými přídržnými lištami. Nejlevnější horní frézka včetně laciných fréz je investice zhruba dvoutisícová, takže je potřeba ji rozložit do více oken, v případě opravy jednoho okna je zřejmě vhodnější si frézku někde zapůjčit. Nevyfrézované rohy se dodělají ručně dlátem.

Zasazené sklo by mělo mít na okrajích malou vůli, aby byla umožněna mírná dilatace. Proti vypadnutí se sklo zajistí standardním způsobem. Do křídla se zatlačí malé zajišťovací plechové trojúhelníčky. Sklo pak zatmelte neutrálním silikonovým tmelem.

Utěsnění okna

Ani výměna vnějšího jednoduchého skla za dvojsklo či trojsklo nezabrání rosení tohoto skla v okolí distančního rámečku. Důvody tohoto rosení jsou poměrně složité, ale zabránit tomu je poměrně jednoduché. Zajistíte to utěsněním vnitřních křídel tak, aby se vnitřní relativně vlhký vzduch nedostal do vnitřního prostoru kastlového okna.

Naopak vnější křídlo by úplně těsné být nemělo, nebo pokud těsné je, je možné provrtat vnější rám malým vrtáčkem. Po těchto opatřeních se v prostoru kastlového okna nachází relativně suchý venkovní vzduch a vnější okno se nerosí. Utěsnění je ostatně obecně důležité pro zlepšení vlastností vnitřního mikroklimatu. Větrá-li se netěsnostmi, je vzduch v zimě často příliš suchý (relativní vlhkost okolo 30 %, přičemž optimum je od 45 do 60 %).

Optimální vlhkosti a tedy lepšího a zdravějšího vzduchu dosáhnete utěsněním všech škvír a větráním podle potřeby krátkým intenzivním průvanem. O tom, jak správně větrat, jsme psali zde. Těsní se nejvnitřnější stykové hrany křídel pomocí nalepovacího polyetylenového těsnění, nebo je možné vložit silikonové těsnění do drážky vyfrézované do vnitřního rohu profilu křídla.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve