Při nákupu semen se nenechejte zlákat hezkou fotkou. Důležité jsou zcela jiné věci

 Zahrada 
28. ledna 2019 08:45 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Výběru semen věnujte náležitou pozornost Depositphotos
Konec zimy je ideální čas k nákupu semen. Při jejich výběru ale rozhodně neberte v potaz jen líbivý obrázek na obalu, ten totiž rozhodně nezaručí, že vám květina či zelenina na zahrádce dobře vzejde. Klíčové je při výběru semen něco zcela jiného.

Každá zahrada nabízí jiné podmínky a právě těm je nutné podřídit výběr semen. Při nákupu byste proto měli být velmi obezřetní a zvolit taková semínka, kterým se bude na vašem pozemku dařit. Na fotografii na obalu proto moc nehleďte. Uděláte lépe, když si podrobně přečtete instrukce k pěstování té které plodiny či květiny. A nenechejte se odradit tím, že je návod napsaný titěrným písmem.

Stojany s pestrobarevnými obaly semen jsou dnes k dostání nejen v zahradnictvích, ale i nejrůznějších hobby marketech či běžných supermarketech. Vybrat si ze záplavy nabídky nemusí být zrovna nejjednodušší.

Co, kam a kdy

Neexistuje žádná jednoduchá rada, jak vybrat správná semena. V prvé řadě se musíte rozhodnout, co vlastně chcete. Pak musíte mít jasno v tom, kde hodláte rostlinu pěstovat. Důležitý je nejen typ půdy, ale i orientace a umístění záhonu. V neposlední řadě je pak nutné si ujasnit, kdy chcete plodinu sklízet.

Státní odrůdová kniha

Co se týká zeleniny, její šíři odhaluje Státní odrůdová kniha. Národní odrůdový úřad v ní jednou ročně zveřejňuje seznam povolených odrůd. V loňském roce měly u nás ze zelenin nejširší nabídku papriky – 182 odrůd. S velkým odstupem za nimi se co do počtu odrůd držela rajčata (101 druhů), okurky (nakládačky i salátové) – 93, salát (hlávkový, listový, římský) - 76. Dále už je výběr poněkud užší. Mrkev (52), ředkvičky (45), cibule (36), česnek (28), fazole (24), hrách (21).

S výběrem vhodné odrůdy vám může do značné míry pomoci internet. Na webových stránkách šlechtitelů osiv najdete nejen popis vlastností jednotlivých odrůd, ale také přehledné tabulky s termíny výsevu, výsadby a sklizně jednotlivých odrůd.

Například budete-li vybírat mrkev, můžete volit odrůdy s různě dlouhou vegetační dobou. Velmi ranou odrůdu mrkve můžete sklízet už za 90 dní od výsevu, ranou za 112 – 125 dní, poloranou za 100 – 120 dní a pozdní za 160 – 180 dní. Z webu zjistíte také další užitečné informace, jako je skladovatelnost odrůdy (přímý konzum, skladování krátkodobé, dlouhodobé), zvýšená odolnost vůči konkrétním chorobám a škůdcům. 

Proč vybírat semena v zimě

V zimě bývá vždy nejširší nabídka semen, takže se vyplatí se po nich poohlédnout v této době. Nezapomeňte ale, že většina semen má omezenou trvanlivost. Proto kupujte ta nejčerstvější a nehromaďte zbytečné zásoby. Naplánujte, co chcete v daném roce pěstovat, a pořiďte jen skutečně to, co zužitkujete.

Nejdříve napilno budou mít majitelé skleníků, zvlášť těch vytápěných. Ti by měli s výběrem semen a prvními výsevy začít nejdříve. Papriky na předpěstování se vysévají již koncem ledna a v únoru, rajčata stačí vysévat až v březnu. O tom, jak pěstovat obří rajčata, jsme psali zde.

Záleží i na výběru místa

Zatímco některým rostlinám opakované umístění na stejném místě nevadí (například salátu), většina vyžaduje důsledné střídání. Pokud zvolíte vhodný sled rostlin, maximálně využijete svůj pozemek. S prvními výsevy na venkovní záhony můžete začít od druhé poloviny března. Vhodná je mrkev, ředkvičky, petržel, špenát, raný salát, hrách či kopr.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47