Minijezírko lze vytvořit i v květináči. Ozdobí zahradu i balkon

 Zahrada 
27. června 2019 07:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Minijezírko se bude vyjímat na balkoně i v zahradě Pinterest
Ne každý oplývá velkým pozemkem, kde si může vybudovat prostorově náročné jezírko. Pokud toužíte po vodní ploše, můžete si svůj sen splnit i pokud disponujete jen panelákovým balkonem nebo titěrnou předzahrádkou. Jezírko lze totiž vytvořit i v květináči.

Velká jezírka vypadají krásně, ale jejich vybudování je pracné a navíc musíte mít prostor. Pokud ale toužíte po jezírku i v případě, že máte jen balkon nebo malou předzahrádku o pár metrech čtverečních, je třeba trochu improvizovat. Řešením je vytvořit si minijezírko v květináči nebo jiné podobné nádobě.

Základem úspěchu je vybrat si takovou nádobu, která se vám do zamýšleného prostoru vejde, nepropouští vodu a taky by měla vypadat hezky a ladit s okolím. Práce na vytvoření minijezírka není nijak náročná a zvládne jej vytvořit i průměrný kutil.

Co budete potřebovat

  • nepropustný květináč či jinou nádobu
  • nopovou fólii
  • mokrý jíl
  • vodní rostliny
  • kameny na ozdobu

Jak na to

Naplňte květináč zhruba z jedné třetiny mokrým jílem. Pak ustřihněte přiměřeně dlouhý pás nopové fólie a rozdělte květináč na dvě zóny. V jedné budou rostliny vyrůstat z jílu, v druhé budou plavat na hladině. První zónu pak doplňte mokrým jílem. Nopovou fólii zastřihněte tak, aby nepřečnívala a zbytečně vám vaše dílko nehyzdila.

Když máte květináč nachystaný, pusťte se do sázení vodních rostlin, které si vyberte podle vašeho vkusu. Jílovou část nakonec dozdobte kameny, štěrkem nebo čímkoliv jiným, co se vám líbí a zároveň dokáže zamaskovat pohled na izolační fólii. Do vodní části dejte rostliny ideálně v koši. Krásně vypadají například lekníny. O tom, jak o ně pečovat, jsme psali zde.

Na úplný závěr stačí napustit vodu. Postupujte opatrně, ať se vám voda příliš nezkalí. Pokud se tak přesto stane, nevadí, kal se brzy usadí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod