Mějte čerstvé bylinky stále při ruce. Pěstujte si je doma i v zimě

 Zahrada 
14. února 2019 07:12 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Domov můžete mít provoněný bylinkami i v zimě Shutterstock
I když je za okny zima a nic neroste, domov můžete mít provoněný bylinkami. Pěstujte je přímo v kuchyni, kde je budete mít čerstvé hned při ruce. Potom je můžete použít třeba do jídla.

Doma můžete pěstovat třeba kopr, bazalku, libeček, mátu, tymián, ale také pažitku, petržel, oregano nebo rozmarýn. Některé byliny jako třeba kopr nebo bazalka jsou jednoletky, takže je musíte každý rok zasít nebo koupit sazenice. Při pěstování v bytě se ale doporučuje zasadit znovu i trvalky. Rostliny totiž neprošly zimním vegetačním klidem, takže by na tom nemusely být dobře.

Provlhčený substrát

Bylinky můžete pěstovat v květináči, truhlíku ale třeba i ve staré konzervě. Nezapomeňte dát na spodek drenážní vrstvu, která odvádí vodu a zajišťuje, že rostlině neuhnijí kořínky. Můžete ji koupit, nebo udělat například z kamínků. Substrát musí být zlehka udusaný a dostatečně provlhčený. Bylinky obírejte, aby dobře rostly.

Některé bylinky rostou skoro samy od sebe a není potřeba jim věnovat žádnou zvláštní péči, někeré jsou citlivější. Pokud jste začátečník a chcete mít bylinky po ruce, vyplatí se koupit předpěstované sazenice. Základem úspěchu je kvalita samotných rostlin, proto se raději vyhněte supermarketům a běžte do zahradnictví. Sazenice tam bývají zdravější a jsou přiměřeně zalévané.

Pokud chcete bylinky pěstovat už od semene, myslete tedy na kvalitní substrát, který by měl být kyprý a bohatý na živiny. Ideálně je obyčejný zahradnický substrát obohacený rašelinou. Na výsadbu nemusíte kupovat plastové sadbovače, ale postačí vám vaječné skořápky nebo obaly na vejce, které vložíte se sazeničkou do květináče.

Kromě klasických květináčů nebo truhlíků můžete použít cokoliv. Stačí si přinést obyčejný hrnek, starý hrnec nebo cokoliv jiného, v čem můžete bylinky pěstovat. Někteří na to používají i zavařovací sklenice od okurek, marmelády nebo zavařeného ovoce.

Nezapomeňte zálivku

Bylinkám se nejlépe bude dařit na parapetu okna, které je směrem na jih. Pokud ho nemáte, hledejte místo, kde je dostatek světla. Pravidelně je pak zalévejte a občas pohnojte se zálivkou. Bylinky se jedí čerstvé, a proto se vyhněte umělým a průmyslovým hnojivům a zvolte raději domácí přípravky. Vyhnete se tím problémům.

Každá rostlina má jiné potřeby. Bazalka, máta a petržel potřebují více vody. Ostatní bylinky stačí zalévat jednou až dvakrát za týden. Pokud máte v bytě suchý vzduch nebo přes zimu více topíte, čas od času rostlinky postříkejte rozprašovačem. Některé jsou hodně citlivé na průvan, obzvlášť se to týká bazalky. Kuchyňské výpary naopak bylinkám nijak neškodí.

Usušené bylinky

Bylinky nejčastěji používejte čerstvé. Můžete si je ale také nasekat a nechat zmrazit v sáčku. Další vhodnou metodou je sušení. Takové bylinky ustřihněte i se stonkem, opláchněte a zlehka osušte, abyste neponičili listy. Provázkem svažte dolní konce stonků a trsy bylinek vložte do papírového pytlíku a dnem vzhůru pověste na suché místo.

Sušte je na suchém a tmavém místě. Usušené kusy můžete rozdrit nebo nechat celé. Z tymiánu, rozmarýnu a oregana si můžete udělat třeba bylinkovou sůj, dále můžete bylinky dávat s máslem nebo olejem do těsta případně si třeba mátu smíchat s vodou a ledem do nápojů. O zazimování bylinek jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008