Co byste nikdy neměli dělat s barvami na zeď

 Dům 
12. února 2019 08:04 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Ověřte si, že na všechno jdete správně Depositphotos
Malování je jedno z nejlehčích vylepšení domácnosti, které dokážeme zvládnout sami, takže už většina podnájemníků nebo majitelů domu někdy v životě vzala do ruky štětec. Vymalování bytu vypadá snadně a může svádět k tomu, pustit se do práce, aniž bychom přemýšleli nad tím, jak to udělat správně.

Abyste si ušetřili plýtvání časem a penězi, zde je několik věcí, které byste s barvou na zeď rozhodně neměli dělat.

Používat ji na podlahu

Je spousta způsobů, jakým natřít podlahu, ale existuje důvod, proč se na ni vyrábějí speciální prostředky. Barva na zdi je určená pouze na povrchy, kterých se moc často nedotýkáme a které hlavně pouze výjimečně otíráme nebo omýváme. Naopak podlahy jsou pod každodenní zátěží. Barvy určené na podlahu jsou tužší a lépe zvládají opotřebování.

Natírat cokoliv venku

I když vám nic nebrání v tom natřít barvou na zeď, kterou už doma máte, plot nebo domovní dveře, budete toho pravděpodobně dříve nebo později litovat. Venkovní podmínky přinášejí spoustu zkoušek, kterým barva uvnitř nemusí čelit, jako je sluneční záření, déšť, vítr, sníh a podobně. Venkovní nátěry obsahují aditiva, díky kterým jsou schopné živlům odolat. Barva určená do interiéru v takovém prostředí rychle vybledne nebo se jinak poničí.

Skladovat ji v extrémních teplotách

Nikomu se nechce vyhazovat poloprázdnou plechovku a dává smysl, že si barvu chceme nechat na další výmalby. Jestli máte problém s výběrem barvy pro příští nátěr, čtěte několik tipů, jak na to. Problém je ale skladování. Jestli máte garáž nebo kůlnu, asi vás napadne uložit ji tam. Přemýšlejte ale znovu. Barvě se nebude příliš dařit v extrémních podmínkách. Příliš vysoká teplota ji bude vysoušet, v chladu se srazí a kvůli velké vlhkosti plechovka zreziví a budete mít problém ji otevřít. Poslední problém lze vyřešit přelitím barvy do skleněné nádoby.

Vyhazovat ji

Pokud jste s vymalováním místnosti hotoví a zbyla vám jenom troška barvy, rozhodně ji jen tak nevyhazujte do koše. Většina z nich je toxických pro životní prostředí, a proto existují pravidla, jak s nimi naložit. Buď si tu trošku nechejte na další malování, nebo najděte recyklační centrum ve vašem okolí. Další možností je nechat ji vyschnout přimícháním kočičího steliva nebo pilin. Potom už ji zahodit můžete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod