Nezapomeňte správně porýt zahradu. Ta se vám na jaře za vaši námahu bohatě odmění

 Zahrada 
14. září 2020 13:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Záhony je třeba porýt Pixabay
Možná jste už někde zaslechli, že rytí zahrady je zbytečné. Těmto řečem ale rozhodně nevěřte. Naopak, pokud zeleninové záhony na podzim neporyjete, neočekávejte příští sezonu žádnou extra dobrou úrodu.

Je pravdou, že rytí záhonů není žádnou snadnou činností. Na druhou stranu je třeba myslet na zahradu z dlouhodobého hlediska. Na neporytých záhonech se příští sezonu nebude pěstovaným plodinám tolik dařit. Pokud tedy hodláte záhony na další sezonu připravit, rytí se nevyhnete. Důkladným obrácením vrchní zeminy si zajistíte, že příští rok bude struktura vaší půdy ideální a navíc se zbavíte i některých plevelů.

Odstraňte zbytky zeleniny i plevele

Nejprve je třeba záhon zbavit zbytků zeleniny, květin či plevele. Vytrhejte jen ten plevel, který se množí kořenem (pampelišky, bodláky, bršlici kozí nohu a podobně). Tento plevel rovnou vyhoďte, pokud ho přidáte do kompostu, může se množit dál. Ostatní plazivý plevel či trávu využijte rovnou jako hnojivo.

Nachystejte si kompost

Po prvotní přípravě záhonu si připravte hnůj nebo kompost, kterým budete záhony zarývat. Hnůj zaryjte na podzim do záhonů, kde chcete příští rok pěstovat okurky, rajčata, kedlubny nebo jiné brukvovité rostliny. Jen decentně přihnojujte u záhonů, do kterých budete zjara vysévat mrkev. Zcela se hnoji vyhněte na záhonech, kam přijde na jaře cibule nebo ještě teď na podzim sazečky česneku.

Správné nářadí je základ

Rytí je poměrně namáhavá činnost, obzvláště v jílovité půdě. Klidně si proto činnost rozdělte a ryjte po menších úsecích. Zásadní je také vybrat si správné nářadí. Někdy je účinnější zkypřit zem rycími vidlemi nebo velkou motyčkou, než ji obracet, aby se promísila s hnojivem. To je dobrá metoda pro mazlavou jílovitou půdu, kde vidle půdu rozbijí podle přirozeně vytvořených zlomových linií a vytvoří se spíše hroudy než odkrajované kusy, které dělá rýč. Vidle a motyky jsou také vhodnější při práci kolem zasazených rostlin a na rozrušení kořenů vytrvalých plevelů. O tom, jak vybrat správný rýč, jsme psali zde.

Ryjte ve vhodný čas

Rytí si naplánujte tak, aby bylo venku sucho. Jestliže se vám půda lepí na boty, bude se vám s ní těžko pracovat. Na druhou stranu ani v létě, kdy je půda nejsušší, není ideální čas na rytí. Nejlepší doba na rytí jílovité a hlinité půdy je podzim, zimní mrazy pomohou narušit hroudy na povrchu. Písčité půdy je nejlépe rýt na jaře.

Rytí krok za krokem

Odryjte nejprve první řádku. Měla by být hluboká přibližně 30 cm a široká maximálně 25 cm. Zeminu házejte za sebe na záhon. Až vložíte do rýhy hnojivo, začněte rýt další řádku. Hlínou z této řádky zakryjte prví rýhu s hnojivem. Pokud pro zarývání používáte plevel, ujistěte se, že netrčí ven, vyčnívající lístky by stačily, aby se rostlina dál rozrostla. Velký pozor si dávejte při rytí pod stromy a keři. Některé stromy koření mělce a rytím můžete způsobit odhalení části kořenů, což by znamenalo špatný přísun živin. V krajním případě by mohly dřeviny i vymrznout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve