Bledne vám praním barevné prádlo? Přidejte k němu pepř

 Ostatní 
03. března 2019 10:00 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Proti blednutí prádla často nezabírají ani ty nejdražší prostředky Depositphotos
Už vás nebaví, jak vám bledne pod rukama vaše barevné prádlo? Zapomeňte na drahé a neúčinné přípravky. Zkuste se rozhlédnout po kuchyni. Pomůže vám i obyčejný pepř.

Vaše oblíbené, jasně červené tričko se může rychle proměnit v nenáviděný kus látky ležící na dně skříně, když se po pár vypráních stane světle růžovým. Poradíme vám proto, jak blednutí barev snadno zabránit s pomocí prostředků, které máte běžně v kuchyni.

Trošku pepře

Pepř do prádla? Skutečně to funguje. Vyzkoušejte sílu tohoto koření a přidejte jednu lžičku do prádla společně s pracím práškem. Pepř totiž dokáže z vašeho oblečení dostat přebytečné množství pracích prostředků, které bývají nejčastější příčinou jejich vyblednutí.

Posolte si oblečení

Blednutí barev dokáže zabránit také obyčejná sůl. Klidně přidejte pár lžiček kuchyňské soli do pračky, anebo si připravte roztok, do něhož vaše oblečení namočíte alespoň na 30 minut, a poté dáte vyprat klasickým způsobem tak, jak jste zvyklí. Sůl je také skvělým pomocníkem v případě, že vám vzkypí mléko na sklokeramickou desku. O tématu, jak z ní vyrobit skvělý čistící přípravek, jsme psali zde.

Zkuste na to jít kysele

Ocet se běžně používá k odstranění vodního kamene či jako změkčovadlo. Naše babičky jej používaly pro rozjasnění barev na koberci. A to samé dokáže i s vaším prádlem. Zkuste tedy k prádlu přidat jeden šálek octa, který zaručí, že vaše prádlo bude mít pořád tu stejnou barvu, jakou mělo, když jste si jej donesli z obchodu. A rozhodně se nemusíte bát ani nepříjemného kyselého zápachu. Po uschnutí prádla totiž veškerý octový odér vyprchá. Pokud se octa přeci jen bojíte, můžete do vaší pračky přidat citronovou šťávu, která také ochrání vaše oblečení od vyblednutí, a navíc mu dodá jemnou svěží vůni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve