Na zapáchající obuv můžete snadno vyzrát i tím, co máte běžně doma

 Ostatní 
12. září 2020 16:05 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Když jsou boty cítit, není to nejlepší vizitka Depositphotos
Někdo nemá s nepříjemným odérem obuvi problém, ale to jsou spíše výjimky. Pokud to ve vašem botníku nevoní, jak se říká, po fialkách, zkuste některé z našich rad. Každá na to jde trochu jinak, ale společné mají to, že použité suroviny máte nejspíše doma, takže se můžete směle pustit do díla.

Pokud nechcete utrácet za drahé chemické přípravky s nejistým výsledkem, vyzkoušejte některou z následujících léty prověřených metod.

Školní křída, to je třída

Napadlo vás někdy, že se dá proti nevonícím botám bojovat nejznámější školní pomůckou? Ano, skutečně na tento problém zabírá obyčejná křída. Dejte do bot pár jejích kousků, které přes noc zápach i pot z obuvi nasají. Ráno křídu stačí vyhodit. Nebo ji můžete nechat pár dnů vyvětrat na čerstvém vzduchu pro opětovné použití, případně nechat dětem na kreslení na chodník.

Aby skořice nepouštěla barvu

Podobně jako křída funguje také skořice. Její výhodou je, že kromě pohlcení zápachu působí také antisepticky. Je tedy také účinným bojovníkem proti plísním. Nevýhodou je, že jakmile nasaje vlhkost z obuvi, může začít pouštět přírodní barvivo. Předejít tomu můžete tak, že každý kousek skořice přestříkáte lakem na vlasy, který barvu zafixuje.

Zajímavostí je, že s pomocí křídy i skořice se dá bojovat také proti mravencům, kteří se nastěhují do vašeho domu. Více na toto téma jsme psali zde.

Použijte rozprašovač

Máte-li volný rozprašovač, vyzkoušet můžete i roztok vody, citronové šťávy a octa. Podobnou službu prý udělá i čistá vodka (stačí ta nejlevnější). Vnitřek bot lehce nastříkejte a nechejte vyschnout. Pokud by poté byly boty stále trochu cítit, postup opakujte.

Aviváž, sůl a libeček

Další poměrně účinnou pomůckou je aviváž, která několika kapkami provoní celé boty klidně i na pár týdnů. Jen ji musíte nanášet zásadně na stélku, nikoli na svrchní část, abyste ji neponičili. Nakapejte ji na čistý hadřík a lehce vetřete. Vyzkoušet můžete i kuchyňskou sůl. Tou se vysypou boty a počká se například přes noc. Pak je ovšem vhodnější boty propláchnout studenou vodou a nechat přirozeně vyschnout. Babičky radily také použití libečku. Do každé boty hodíte po hrsti listů a opět necháte působit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008