Zabraňte zamlžování oken v autě. Stačí šikovně použít pěnu na holení

 Ostatní 
18. ledna 2021 07:53 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Se zamlženým oknem se v zimě potýká drtivá většina řidičů Depositphotos
Sednete ráno do auta, ale musíte dlouhé minuty čekat, než se vám odmlží přední sklo. Problém, který v zimě denně zažívá nejeden šofér. Naštěstí existuje pár fíglů, díky nimž můžete zamlžování oken předejít.

Pokud nemáte elektricky vyhřívané přední sklo, nezbývá nic jiného, než pustit ventilátor a čekat, než se odmlží. Asi nejhorší je udělat to, co většina z nás udělá. Okno přetřít rukou vytvořit si malý průzor. Rozebírat tady,jak nebezpečný může být špatný výhled z auta, je asi zbytečné. Proto to zkuste jinak. Zamlžení oken se dá totiž poměrně snadno řešit. Jak?

Proč se okna mlží

Vzduch obsahuje určitou vlhkost. A ta, pokud přesáhne 100 %, což bývá v zimě rychle, začne se kondenzovat voda. Navíc zdrojů vlhkosti bychom konkrétně v autě našli celou řadu. Především jsou to koberečky, které pojmou veškerou vlhkost z obuvi, dále sedačky, rozvody klimatizace a topení.

Udržet interiér v suchu

To se lehce řekne, ale hůře dělá. Přesto to není úplně nereálné. Jednodušše vyměňte textilní koberce za gumové, z nichž se dá voda snadno vylít, a také rychleji uschnou. A také zapátrejte v paměti, kdy naposledy jste měnili kabinový filtr. Pokud to bylo před více než rokem, je na čase to udělat. Jednak si tím ničíte vlastní zdraví, a pak také právě zanesený filtr je jednou z příčin, proč se vám více zamlžují přední skla. Během ometání sněhu nebo škrábání skla nechejte také auto vyvětrat. Je vhodné také zapnout klimatizaci, která fouká suchý, a nikoliv vlhký vzduch. Nicméně, pojďme ke konkrétním vychytávkám, které dokáží vlhkosti zabránit nebo ji pohltit.

Silikagel

Pro zachycení vlhkosti v autě můžete použít obyčejný silikagel. Tedy ty drobné kuličky v pytlíku, které obvykle dostanete při nákupu nové obuvi nebo elektroniky. Silikagel si můžete koupit na internetu v různém objemu. Pak jej stačí rozmístit na jednotlivá místa v interiéru, zejména u předního skla, a máte po problému. Silikagel pak můžete použít i v domácnosti jako pohlcovač pachů. Kde všude jej lze využít, jsme psali zde.

Kočkolit

Chováte-li doma kočku, pak určitě máte obyčejný kočkolit. Ten můžete použít i pro zachycení vlhkosti v autě. Nasypejte trochu steliva do látkového sáčku nebo ponožky, zavažte a umístěte za přední sklo v autě. 

Pěna na holení

Řada šoférů si nemůže vynachválit ještě jednoho pomocníka. A tím je obyčejný gel na holení. Stačí jej nanést na přední sklo pomocí hadříku nebo papírové utěrky v tenké vrstvě, pořádně rozetřít a nakonec okno vyleštit utěrkou z mikrovlákna. Takto ošetřené přední sklo odolá zamlžování několik dnů či dokonce i týdnů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47