Podle čeho vybrat dobrou meteostanici a co všechno nám umí prozradit

 Ostatní 
08. září 2020 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud si pořídíte meteostanici, nemusíte sledovat v televizi počasí Depositphotos
Nechcete spoléhat na předpověď meteorologů, ale chcete přesně vědět, jaké bude počasí? Pak jsou tady pro vás domácí meteostanice. Meteorologická stanice provádí měření pomocí čidla a poskytuje vám informace o aktuálních povětrnostních podmínkách.

Ty výkonnější vám zobrazí tlak vzduchu, objem srážek, sílu a směr větru. Některé meteostanice měří podmínky, které jsou venku, ale také zobrazují informace o teplotě a vlhkosti uvnitř domu.

Jak vybrat meteostanici

Na našem trhu si můžete vybrat z různých druhů a modelů meteorologických stanic. Musíte si ujasnit, jaké jsou vaše požadavky ohledně meteostanice. Zda se spokojíte s ukazatelem teploty, nebo vám záleží na tom, jaký tlak a vlhkost je možné naměřit ve vzduchu. Všechny meteostanice by měly mít barometr. Domácí meteorologické stanice se dělí podle toho, jakým způsobem získávají a zpracovávají data. Buď fungují na bázi bezdrátového spojení nebo jsou propojeny s venkovním čidlem kabelem.

Drátové meteostanice s drátovými čidly jsou levnější a jednodušší přístroje, které vám dokážou měřit pouze teplotu vzduchu. Bezdrátové meteostanice jsou vybaveny čidly bezdrátovými, která jsou přesná a mají dosah až 100 metrů ve volném prostoru. Tyto stanice nabízí více funkcí. Dokážou pracovat s minimálními energetickými nároky. Baterie vydrží i několik měsíců. 

Předpověď počasí meostanicí

Meteorologické stanice se rozdělují podle toho, jak předpovídají počasí. Podle toho se meteostanice se dělí na tři typy. První je stanice s měřením barometrického tlaku, další je stanice s připojením na internet a třetí stanice se pyšní systémem METEOTIME.

U meteostanice s barometrickým snímačem je základem barometr, který měří atmosférický tlak. Na základě naměřených hodnot i dalších charakteristik, především pak teploty a vlhkosti, vyhodnocuje předpověď počasí.

Meteostanice s připojením k internetu potřebují připojení k počítači. Samy následně sledují nejčerstvější předpověď počasí z meteoserverů pro danou lokalitu.

Meteostanice se systémem METEOTIME fungují podobně jako řízení centrálního času. Meteostanice přijímají signál, dekódují ho a zobrazují vám na displeji údaje o teplotě, rychlosti větru a vlhkosti. I v tomto případě naměřené hodnoty nemusí být vždy přesné, jelikož čerpají z globálních a nikoliv lokálních měření. Dále čtěte:Meteostanice vám předpoví počasí a poradí s oblečením.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod