Zatočte s největším nepřítelem pořádku. Rychle a bez sentimentu

 Dům 
22. září 2019 07:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nehromaďte víc věcí, než je potřeba Depositphotos
Největší nepřítel na cestě k tomu, aby se vám doma snadno udržoval pořádek, jsou pocity. Často je nám líto zbavit se věcí, které se nám možná ani nelíbí, nebo jen zabírají prostor, pokud šlo například o dárky, nebo danou věc máte doma už roky. Zatněte zuby a zbavte se věcí, které nepotřebujete.

Pravděpodobně doma máte spoustu věcí pouze ze sentimentálních důvodů. To neznamená, že se máte zbavit všeho, ale můžete svoji sbírku věcí alespoň trochu zredukovat. Naplánujte si tento úkol na dnešek nebo na příští víkend, pokud potřebujete více času.

První krok je najít všechny předměty, ke kterým se vážou pocity. Otevřete skříňky, vytáhněte krabice a všechno prohledejte. Identifikujte všechno, co máte jen kvůli vzpomínkám a ne proto, že je to užitečné nebo hezké. 

Nechejte jen pozitivní vzpomínky

Nelpěte na věcech, které vám přináší nepříjemné vzpomínky. Nepříjemné neznamená smutné. Je v pořádku někdy si zavzpomínat i na události, které nás dojímají, nebo je nám kvůli nim smutno. Rozhodně si ale nechceme nechávat věci, které v nás vyvolávají nepříjemné pocity.

Nechte si jen pár kousků ze sbírky

Pokud máte velkou sbírku například hrnečků, sněžítek nebo čehokoliv jiného, je dobré ji spravovat obdobným způsobem, jako to dělají v muzeu. Vyberte si pár nejlepších nebo těch, které pro vás mají největší citovou hodnotu, a zbytku najděte nový domov.

Ponechejte malé připomínky z vašeho života

Věnujte například jednu krabici od bot na vzpomínky z dětství, jednu na střední školu a jednu na univerzitu a naplňte je drobnými připomínkami z každé fáze.

Přemýšlejte, co se dá využít jinak

Zkuste pohlednice nebo lístky z koncertů a divadel přeměnit do koláží a pověsit na stěnu. Ze starých kousků oblečení můžete nastříhat čtverečky a ušít z nich něco nového. I když třeba jen použijete starou fotku jako záložku do knihy, užijete si ji mnohem víc, než kdyby byla zaskládaná někde v krabici, kde by na ni jen sedal prach. Když se zbavíte zbytečností, pořádek se vám bude mnohem lépe udržovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod