Vezměte si z dýní maximum. Zpracujte i semínka, jsou plná vitaminů a minerálů
Abyste si mohli tyto oranžové melouny podzimu užívat až do jara, poradíme, jak je správně uchovávat.
Ani kousek nazmar
Pokud si chcete z dýní udělat dekoraci do zahrady, na schody či parapet, rozhodně dužinu nevyhazujte, byla by to škoda. Protože kdo jednou ochutnal pečenou dýni, zavařeninu, džem, koláče nebo polévku, už to nikdy neudělá. Výborná jsou i její semínka, která jsou navíc velmi prospěšná našemu zdraví.
Stopka brání plísním
Pěstujete-li dýně na zahradě, je nejvyšší čas je posbírat. Zásadní je, abyste jim ponechali alespoň pěti až deseticentimetrovou stopku. Ta funguje jako pomyslný špunt bránící tomu, aby dýně začaly hnít nebo plesnivět. Dýně přesuňte na pár dnů do tepla, aby stopka dokonale oschla. Pak ji ještě můžete ochránit voskem nebo parafínem.
Zpracování plodů
Co se týče okrasných dýní, o ty se nemusíte nijak starat, jen je vystavte a těšte se z jejich krásy. O tom, že i dlabání dýně má svá pravidla, jsme psali v článku zde. Dýně konzumní zpracujte třeba do kompotů, másla, kandujte je nebo zamrazte. Chcete-li však dýně skladovat, je nutné dodržet následující pravidla.
Potřebují hlavně sucho
Dýně nejsou na rozdíl od brambor tak náročné na teplotu skladování. Potřebují ideálně 10-15 stupňů Celsia, což pohodlně splňuje sklep, který však musí být suchý a větraný, nebo chladnější místnost v domě. Majitelům panelákových bytů se osvědčilo skladování na chodbě, kde je navíc sucho, což je druhým důležitým faktorem. Proto je pro dýně naprosto nevhodná lednice, a to i pro načaté kusy.
Nesmí ležet na zemi
Dýně neustále odpařují vodu, která může kondenzovat a zapříčinit hnití. Ze stejného důvodu nenechávejte dýně ležet přímo na zemi, ale třeba na dřevěném roštu. Můžete je i zabalit do novin nebo uložit do bedýnek vystlaných slámou. Noviny a sláma absorbují vypařenou vodu, proto je občas vyměňte. Dýně by se také neměly vzájemně dotýkat.
Co nabízejí obchody
Chcete-li si dýni koupit, asi nebudete řešit skladování, nýbrž výběr správného druhu. Každý je totiž vhodný na něco jiného. Základními běžně dostupnými druhy jsou dýně máslové, špagetové, muškátové, velkoplodé a v posledních letech velmi populární dýně Hokkaido. Právě posledně jmenované se těší stále větší oblibě, zejména co se týče jejího pěstování.
Semínka do koše nepatří
Jakmile zpracujete dužinu, zbude vám hromada semínek. Stačí je důkladně očistit ve vodě, okapat na cedníku a nechat oschnout. Další využití je široké. Můžete jimi před pečením posypat chléb, drcená přidat do zeleninových salátů a polévek a opražená na pánvi s trochou soli nebo koření poslouží jako skvělá pochoutka k televizi.
Dýňová semínka jsou plná vitaminů a minerálů s pozitivním vlivem na kvalitu vlasů a nehtů, zpomalují stárnutí, působí jako prevence zánětů močových cest. Obsahují také cenné omega-3 a -6 mastné kyseliny příznivě ovlivňující hladinu cholesterolu.