I bez zahrádky si můžete vypěstovat zásobu zdravé zeleniny

 Ostatní 
27. dubna 2018 13:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cibule v sobě ukrývá spoustu vitaminů Shutterstock
Cibule patří při vaření k základním ingrediencím. Nikdy jí není dost. Použít můžete jak samotnou cibuli, tak i zelenou nať. Pokud si jí chcete vypěstovat zásobu, není to žádný problém. Dokonce ani v případě, že nevlastníte žádnou zahrádku.

Cibule sice pochází z Asie, stala se ale nedílnou součástí české kuchyně. Její chuť může být nasládlá, ale i lehce pálivá. Má přínos i pro lidské zdraví, v syrovém stavu je silným antioxidantem, obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, také podporuje trávení a pomáhá například proti rýmě a kašli. Dobrou službu vám cibule taktéž udělá po bodnutí hmyzem – přiložíte-li ji na štípanec, otok se zmenší.

Neméně zdravá je i cibulová nať. Pokud si chcete zajistit zásobu výtečné cibulové natě, existuje jedno velmi snadné řešení. A je jedno, zda žijete v rodinném domě se zahradou nebo v panelákovém bytě. Tento revoluční způsob pěstování má jednu obrovskou výhodu - můžete ho praktikovat na velmi malém prostoru, takže i v malém bytě. Kouzlo tohoto způsobu pěstování cibulové natě spočívá v jedné plastové láhvi.

Jak pěstovat cbuli v PET láhvi

Pěstování cibule v PET láhvi už propadlo hodně lidí. Díky této metodě máte prakticky neustále po ruce čerstvou cibulovou nať plnou vitaminů, navíc prostorové nároky jsou naprosto minimální.

Co budete potřebovat

  • plastovou láhev o objemu 5 l
  • nůžky
  • lepicí pásku
  • cibule
  • hlínu
  • vodu

Postup

Z plastové láhve odstřihnete vršek, pak do ní vystřihnete ještě otvory pro cibuli (měly by být menší než průměr cibule – aby nevypadla, ale i dostatečně velké – aby se jimi prostrčila vrchní stopka. Nezapomeňte udělat i pár drenážních otvorů ve spodní části láhve.

Postupně do láhve sypejte hlínu a na ni ukládejte cibule v jednotlivých vrstvách. Ujistěte se, že cibule je natočena tak, aby přes díru přesahovala její stopka. Pokračujte ve vrstvení hlíny a cibulí, dokud nebude láhev plná.

Pak přiložte zpět vrch láhve a upevněte ho lepicí páskou (láhev ale můžete nechat i bez víčka).

Zalijte a umístěte láhev k oknu (nevystavujte ji přímému slunci, aby se hlína nepřehřívala). Zanedlouho začnou cibulky klíčit. Trvá to přibližně 10 dní. Podle potřeby odstřihujte nať a ochucujte si jídlo.

Využití cibulové natě

V cibulové nati je provitamin A, který působí jako antioxidant a je prospěšný pro naše oči, stejně jako vitamin C, který posiluje imunitu. Zelená cibulová nať je skvělá do salátů, na těstoviny, k ozdobě polévek, nasekanou si ji můžete nasypat i na chléb s máslem nebo ji přidat do pomazánek. Cibulovou nať můžete nahradit i pažitkou. Také tu lze pěstovat za oknem. O blahodárných účincích pažitky jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod