Pomozte svému pejskovi zvládnout silvestra

 Mazlíčci 
29. prosince 2021 08:09 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Silvestr může být pro naše mazlíčky učiněné peklo Pixabay
Přestože novoroční ohňostroj může být na obloze skutečně překrásný, naši domácí mazlíčci si ho zase tolik užívat nemusejí. Většina hlasitých zvuků je totiž stresuje, a tak pro ně může být silvestrovské veselí velmi traumatizující.

Psi mají oproti lidem mnohem citlivější sluch, takže bouchání rachejtlí na silvestra je pro ně silně stresujícím zážitkem. Proto se často polekají natolik, že se snaží utéct někam do bezpečí, přestože jim ve skutečnosti nic nehrozí. Poradíme vám proto několik tipů, jak můžete vašemu pejskovi co nejvíce pomoci zbavit se při oslavách Nového roku stresu.

Než to všechno vypukne

Ještě než se oslavy spojené s odpalováním ohňostrojů naplno rozjedou, můžete pro vašeho psa udělat několik věcí. Můžete mu například dopřát dlouhou procházku. Pokud vezmete psa dopoledne i odpoledne na opravdu dlouhou procházku, budete moci vynechat procházku večerní, při které už se dost možná bude odpalovat. Také bude váš pes více utahaný, takže dost možná silvestrovské veselí úplně prospí.

Při procházce mějte psa raději pevně na vodítku, jelikož je možné, že někdo odpálí nějakou tu petardu dříve. Pokud navíc hrozí, že se váš pejsek lekne a uteče, napište mu na obojek své telefonní číslo. Případný nálezce by se vám pak obratem ozval.

Doma můžete pejskovi také připravit bezpečné místo. Vyberte nějakou místnost, kde bude mít pejsek co největší klid a kde rány ohňostrojů uslyší nejméně. Do místnosti mu dejte pelíšek, vodu, žrádlo a hračky, aby se uvnitř cítil spokojeně.

Když se začne odpalovat

Úplně nejlepší, co pro vašeho čtyřnohého kamaráda můžete udělat, je vzít ho na procházku někam daleko do přírody, kde zvuky ohňostrojů nebudou slyšet. Pro pejska však můžete udělat hodně i v případě, že se sami nebudete chtít těchto oslav vzdát.

Můžete si například pustit televizi či rádio více nahlas. Jedná se totiž o zvuky, které jsou vašemu psovi více známé a alespoň částečně přehluší zvuky rachejtlí venku. Pejska se také snažte co nejvíce zabavit, zkuste si s ním hodně hrát a mazlit se s ním, aby se na hluk venku tolik nesoustředil.

Pokud by se váš chlupáč začal více stresovat, zkuste tyto projevy spíše ignorovat. Pokud ho začnete chlácholit, případně přehnaně chválit za to, že začíná situaci zvládat lépe, jenom ho budete utvrzovat v tom, že je něco v nepořádku a že je jeho strach na místě. Sáhnout můžete také po lécích na uklidnění, k tomu však přistupte jen na základě doporučení vašeho veterináře. A v žádném případě se nesnažte experimentovat s léky, které jsou určeny lidem! Bez problému ale můžete zkusit některé z volně prodávaných bylinných přípravků. Vyzkoušet můžete také konopí, více se dočtete zde.

Jak připravovat psa z dlouhodobého hlediska

Pokud chcete, aby vašeho pejska jen tak nějaká petarda nerozházela, můžete ho začít cvičit. Nejlépe to zvládnete se štěňátkem, zvládnout to ale můžete i se starším psem. V rámci tohoto výcviku pouštějte psovi nahrávky různých nepříjemných zvuků, jako je například bouřka či právě odpalování ohňostrojů.

Během výcviku budete postupně zvyšovat hlasitost podnětů, začít musíte se skutečně tichými zvuky, aby pes nezačal pociťovat skutečný strach. Pokud pejsek přestane na podnět projevovat strach, nezapomeňte ho odměnit pamlskem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod