Udělejte konec začouzeným krbovým kamnům. Pomůže technologie známá jako oplach skla

 Dům 
15. prosince 2021 14:17 / Marie Popelková
  5
📷
2 fotografie v galerii
Pohled do krbu je uklidňující, je ale třeba přes sklo vidět Unsplash
Taky milujete pohled do plápolajícího krbu, ale štve vás, že musíte neustále pracně čistit začouzené krbové sklo? Tak to jste zřejmě ještě neslyšeli o technologii známé jako oplach skla krbových kamen. Díky ní udržíte krbové sklo v perfektním stavu daleko déle, než jste dosud byli zvyklí.

Krbová kamna se postarají o příjemnou a uklidňující atmosféru. Jenže aby kouzlo plápolajícího ohně skutečně fungovalo, je třeba mít krásně čisté sklo. Začouzené sklo, přes které není nic vidět, se o atmosféru rozhodně nepostará.

Pokud i vy musíte prakticky po každém zapálení v krbu sklo čistit, máme pro vás dobrou zprávu. Existuje fígl, díky kterému se už této činnosti tak intenzivně nebudete muset věnovat. Řeč je o takzvaném oplachu skla.

Na oplach skla vodu nepotřebujete

Abyste udrželi krbové sklo co nejdéle čisté, je nutné dodržet několik zásad. Kromě toho, že budete topit kvalitním, tedy dobře vysušeným dřevem, je nutné také pochopit systém, kterému odborníci říkají oplach skla krbových kamen. A rozhodně nejde o nějakou metodu, kdy budete sklo oplachovat vodou. Princip spočívá v něčem zcela jiném.

Klíč je v sekundárním vzduchu

Oplach skla funguje tak, že se v krbu předehřívá sekundární vzduch, který průduchy stoupá vzhůru a je vyfukován na stěnu skla, kterou tak "omývá". Tento proudící vzduch vytváří přirozenou bariéru mezi spalinami a sklem. Spaliny v podobě sazí se tak neusazují na skle, ale odcházejí ze spalovací komory ven komínem.

Jednoduše řečeno studený spalovací vzduch proudí podél skla mezerou mezi rámem dvířek a sklem, vytváří jakousi vzduchovou clonu a ta smývá dehet, který se po delším hořenní na skle rád usazuje.

Pomalé hoření sklu nesvědčí

Největší znečištění vzniká za pomalého hoření. Pokud náhodou k znečištění skla dojde, odstraníte je roztopením krbu na dostatečně vysokou teplotu, při níž se usazeniny na skle spálí.

Chcete-li mít stále čisté sklo krbu, tak nepřivírejte nikdy naplno táhlo přísunu sekundárního vzduchu. Pokud přívod vzduchu tzv. zadeklujete, spolehněte se na to, že při dlouhodobém přivření (např. přes noc, ať oheň rychle nevyhoří) bude sklo kamen dokonale začernalé.

Na černé sklo platí popel i ocet

Pokud vám sklo přeci jen zčerná, nezoufejte. Nemusíte hned běžet do obchodu pro chemický čistič, který navíc bývá velmi často hodně agresivní. Vystačíte si i s tím, co máte běžně doma.

Dobře funguje například jemný popel, který najdete v krbu dole v popelníku. Naneste jej na novinový papír a krouživými pohyby čerň odstraňte. Aby byl výsledek opravdu dobrý, je třeba několikrát novinový papír vyměnit. Nakonec lze sklo dočistit pomocí jarové vody.

Osvědčený je také octovo-čpavkový roztok. Jeden hrnek octa zřeďte třemi hrnky teplé vody a do směsi přidete jednu polévkovou lžíci čpavku. Roztok přelijte do rozprašovače, nastříkejte na sklo a nechejte asi půl minuty působit. Pak černé nánosy odstraňte bavlněným hadříkem. Postup opakujte dvakrát či třikrát, dokud nejste s výsledkem spokojení.

Zdroj: fire4home.com, dengarden.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod