Některé potraviny v mikrovlnce rozhodně neohřívejte. Pozor třeba na kuře nebo brambory
Asi každý už dnes ví, že kov v mikrovlnce udělá pěknou paseku, a tak při ohřevu jídla nelze použít kovové nádoby či talířky s kovovým okrajem. Stejně je už všeobecně známo, že ohřev jídla v plastových nádobách může být nebezpečný, neboť plast může při ohřívání vypouštět do jídla toxické látky. Je však třeba mít také na paměti, že i některé potraviny do mikrovlnky zkrátka nepatří.
Ohřívané kuře může být nebezpečné
Pokud máte velký hlad a doma pečené kuře, na kterém si chcete co nejdřív pochutnat, dvakrát si rozmyslete, zda ho budete ohřívat v mikrovlnce. Ohřev kuřecího v mikrovlnné troubě v zásadě možný je, problém je v tom, že mikrovlnka neohřívá rovnoměrně. Bakterie, které se vytvořily uvnitř masa, tak budou zničeny jen v těch částech, kde se maso prohřeje dostatečně, obvykle na povrchu. Uvnitř však bakterie zůstanou, a tak může být celý pokrm zdraví škodlivý. Pokud tedy hodláte ohřívat kuře, zkuste raději o něco delší ohřev v klasické troubě, která maso prohřeje celé rovnoměrně a zahubí nebezpečné bakterie kompletně.
Bramborový botulotoxin
Brambory jsou velmi oblíbenou přílohou, která se hodí téměř ke všem jídlům. Jejich ohřívání v mikrovlnce ovšem není zrovna dobrý nápad. Pokud totiž brambory po uvaření dlouho chladnou při pokojové teplotě, vytvoří se v nich botulotoxin, který je velmi toxický. Tuto látku rozhodně nezničíte krátkým ohřevem v mikrovlnce, takže konzumací takových brambor si zaděláváte na zdravotní problémy.
Mnohem lépe tak uděláte, když si uvaříte jen takové množství brambor, které sníte ihned po uvaření. To však může být v mnohých případech příliš náročné, takže pokud je ohřev přeci jen potřeba, raději zvolte jiný postup a brambory ohřívejte pomalu na pánvi.
Nebezpečné uzeniny
Uzeniny samy o sobě rozhodně nepatří ke zdravým potravinám. Pokud je však budete ohřívat v mikrovlnce, bude jejich vliv na vaše zdraví ještě mnohem horší. Většina konzervačních látek, které uzeniny obsahují, mohou mít po ohřevu v mikrovlnce ještě horší vliv na vaše zdraví než obvykle. Navíc cholesterol, kterého je v těchto potravinách víc než dost, při ohřevu v mikrovlnce oxiduje a je pak ještě větším rizikem pro vznik srdečních onemocnění.
Toxická zelenina
Pokud si rádi pochutnáváte na pokrmech ze zelené zeleniny, jako je třeba špenát, brokolice či celer, tak vězte, že po ohřevu v mikrovlnce se stává tato jinak zdravá zelenina toxickou. Mikrovlnné záření totiž při ohřevu přemění neškodné dusičnany v zelenině na nitrosaminy, které jsou karcinogenní.
Vajíčka
Stejně jako výše zmíněné potraviny se i vajíčka při ohřevu v mikrovlnce stávají toxickými, takže je mnohem lepší si vždy připravit k jídlu čerstvá. Dobrý nápad ovšem není ani vaření vajec v mikrovlnce. Ta se totiž uvnitř zahřejí na velmi vysokou teplotu a zvýší se v nich tlak, takže hrozí jejich vybuchnutí. Vařením vajec v mikrovlnce si tak můžete pořádně zaneřádit celý vnitřek mikrovlnky, což rozhodně nechcete. Pokud se však potřebujete zbavit jen běžného znečištění, dočtete se více zde.