Pokud se chystáte pořídit si koťátko, musíte se na jeho příchod řádně připravit

 Mazlíčci 
28. ledna 2021 17:37 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Na příchod koťátka je nutné se náležitě připravit Pixabay
Příchod nového domácího mazlíčka do domácnosti s sebou přináší obvykle také spoustu radosti. Nejedná se však o žádnou maličkost, a tak je potřeba se na tuto událost náležitě připravit. Pokud totiž koťátku nepřipravíte vhodné a bezpečné prostředí, bude příchod k vám stresující jak pro něj, tak pro vás.

Pokud se rozhodnete pořídit si koťátko, myslete na to, že si pořizujete parťáka klidně i na dvacet let. Ještě před tím, než si domů tohoto parťáka na pořádný kus života přivedete, je potřeba se na jeho příchod dobře připravit. Poradíme vám několik tipů, jak na to.

Příprava bytu

Jako první začněte s tím, že u vás vytvoříte pro koťátko bezpečné prostředí. Optimální je pro chlupáče vyhradit jednu místnost, ve které se podle vás bude zdržovat nejčastěji, například obývák. Kotě se může ze začátku v novém prostředí bát, a tak mu v této místnosti připravte pelíšek, do kterého se bude moci ukrýt. Postačí kartonová krabice vystlaná pohodlnou dekou.

Zvídavé kotě se může při prozkoumávání nového prostředí také snadno zranit, je proto nutné odstranit všechny nástrahy, které by ho mohly ohrozit. Předně je potřeba nechat v místnosti zavřená všechna okna a dveře, aby vám koťátko neuteklo. Stejně tak je potřeba zahradit přístup na místa, kde by mohlo kotě uvíznout.

Nesmíte zapomenout také odstranit všechny předměty, o které by se mohlo koťátko při prozkoumávání nového bytu poranit. Pryč musí hlavně nůžky a jiné ostré předměty. Zjistěte také, jestli nemáte v pokoji rostliny, které by byly pro koťátko jedovaté. Pokud ano, i ony musejí pryč.

Není miska jako miska

Když už je byt náležitě připraven, můžete se pustit do pořizování potřebné výbavy. Začít můžete třeba s miskami na krmivo a vodu. Při výběru misek počítejte s tím, že kočky jsou v tomto ohledu vybíravé a nemusejí vám jíst a pít ze všeho, co jim nabídnete. Proto je nejlepší, když se zeptáte přímo chovatele, z jaké misky jedlo kotě u něj a výběr tomu přizpůsobit. Jinak můžete nakoupit vícero typů a vypozorovat, který bude koťátku vyhovovat nejvíce.

Vhodné krmivo

S nákupem krmiva si nutně nemusíte lámat hlavu před tím, než kotě přinesete domů. Nějakou dobu by totiž mělo kotě dostávat stejnou stravu, na kterou je zvyklé od svého chovatele. Náhlá změna jídelníčku by totiž nemusela koťátku prospět. Pomalý přechod na nové krmivo učiňte až s odstupem a opět nejlépe po konzultaci s majitelem. Vhodná strava pro kočku by měla být založená na organických bílkovinách a tucích a měla by obsahovat také taurin, který je nezbytný pro zdravý růst. Taurin je také důležitý coby prevence před vznikem některých očních a srdečních nemocí. O tom, co kočkám k snědku rozhodně nenabízet, se dočtete zde.

Záchůdek

Kotě, které si přinesete domů, už by mělo být od chovatele naučené chodit na záchod. Výběr kočičí toalety navíc není tak složitý, jako je tomu u misek. Při zvykání na nový domov můžete koťátku pomoci tím, že mu pořídíte krytou toaletu, uvnitř které se bude cítit bezpečněji a pokud to půjde, můžete zvolit alespoň pro začátek stejnou podestýlku, na kterou je zvyklé od chovatele.

Hračky

Přestože jsou koťátka velmi hravá, s nákupem hraček si nemusíte příliš lámat hlavu. Nejlépe totiž uděláte, když si s koťátkem budete hrát vy sami. Při společné hře si na vás kotě lépe zvykne a začne vám také více důvěřovat. Pro společnou hru pak můžete pořídit nejrůznější udice a míčky, ale koťátko dokážete na hodiny zabavit i s obyčejným provázkem či prázdnou krabicí.

Rozhodně se také vyplatí pořídit domů škrabadlo, jelikož koťátka si ráda a často brousí drápky a pokud svého nového miláčka nenaučíte k těmto účelům používat škrabadlo, schytá to váš oblíbený kus nábytku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod