Zužitkujte kuchyňské odpadky a kompostujte i v zimě

 Zahrada 
31. ledna 2021 09:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zužitkujte kuchyňský odpad i během zimy Pixabay
Kompostovali jste poctivě celý rok, ale přes zimu vám to připadá zbytečné? Škoda. Rozkládající procesy totiž probíhají celou zimu.

To, co ovlivňuje kompostovací proces, je správná teplota. Díky ní mohou vaši malí pomocníci, jako aerobní bakterie, žížaly a další organismy, rozkládat biologický odpad na výživné hnojivo. Během zimy, kdy klesají teploty pod nulu, se tyto organismy ukrývají před chladem hlouběji v kompostu. Proto je potřeba i zimní kompostování přizpůsobit těmto změnám.

Na objemu záleží  

Aby vám kompost v zimě nepromrzl, je potřeba před zimou zvýšit jeho objem. Čím je kompost větší, tím lépe se v něm drží teplo, za které se vám půdní organismy odmění pracovitostí i během chladných dní. Ideální jsou také plastové kontejnery, které nejsou tak náchylné na promrznutí.

Míchání je základ 

Nejenom během sezony, ale i v zimě platí, že je potřeba míchat zelené materiály (tráva, kuchyňský bioodpad, zbytky ze zahrady, hnůj, trus …) se suchými uhlíkatými (dřevěná štěpka, piliny, hobliny, listí, sláma, papír …). Proto je vhodné si ještě před zimou udělat dostatek zásoby dřevní štěpky, hoblin, slámy, listí či jiných suchých materiálů. 

Odpadky z kuchyně

Během zimy převládá v kompostu zejména kuchyňský odpad. Nebojte se proto mikroorganismům dopřát zbytky ovoce, zeleniny, kávovou sedlinou, čajové sáčky, skořápky z vajec, odmuřelé stonky pokojovek, ale třeba i kuchyňské utěrky. Přihodit můžete také trus z králíků, kuřat. Pro odkládání biologického odpadu z kuchyně je ideálním pomocníkem kompostovací koš s množstvím větracích otvorů a rozložitelné škrobové kapsy na kompostování. To, co do kompostu určitě nepatří, je trus  masožravých zvířat nebo také obsah z vysavačů. Jaké další suroviny v kompostu nemají co dělat, jsme psali zde.

Jak přidávat bioodpad

Bioodpad přidávejte vždy po větších dávkách. Čím častěji totiž budete kompostér otevírat, tím spíše vám prochladne. Nejprve z vrchní části odstraňte případný mulč ze suchých materiálů, poté udělejte lopatkou nebo rukou díru a do ní vhoďte bioodpad. Poté jej opět zahrňte či zasypte nějakým hnědým materiálem. Nakonec kompostér nezapomeňte přikrýt, třeba pytlovinou či starou dekou, abyste se zamezili únikům tepla. 

Kompost nepřehazujte 

V zimním odbobí se vyhýbejte přehazování kompostu. Tímto krokem byste zbytečně odváděli nahromaděné teplo pryč. Kyslík, který potřebují bakterie a organismy žijící uvnitř kompostu, dodávejte pomocí aerátorů, což jsou kovové spirálovitě zatočené provzdušňovače. Pokud je kolem kompostéru napadaný sníh, neodhrnujte ho, působí jako izolant před prudkými mrazy. Počkejte, až sám roztaje. 

Když kompost zmrzne

Pokud se vám stalo, že vám kompost promrzl, zřejmě za to může jeho malý objem. Často se tak stává u kompostů, které nejsou pravidelně dokrmovány a tím pádem se v něm nemůže vytvářet dostatek tepla. A pokud se tak stane, nezoufejte. Jakmile mrazy povolí a vyleze trochu sluníčka, kompost dokrmte a uvidíte, jak zase ožije. Psali jsme také: Popel ze spáleného dřeva je velmi užitečná surovina, která vám ušetří finance.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008