Kdy je plynatost psa ještě normální a kdy je potřeba vyhledat veterináře

 Mazlíčci 
30. ledna 2021 09:53 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některá plemena trpí na plynatost mnohem častěji Pixabay
Plynatost pejsků bývá poměrně nepříjemný problém. Nicméně se tomu dá docela snadno předcházet. Na druhou stranu může značit vážné zdravotní komplikace.

Nejenom u lidí, ale také u zvířat prostě dojde k situaci, kdy si pšouknou. Zatímco lidé jsou schopni tento jev potlačit, pes si uleví kdekoliv A kdo doma chová psa, ten moc dobře ví, že po takové situaci je mnohdy zamořeno okolní ovzduší na dlouhé minuty. Pokud k tomu dochází ojediněle, není třeba se znepokojovat. Jestli ale váš pes na plynatost doslova trpí a vy už nejste schopni ani vedle něj sedět, měli byste začít jednat.

Kdo na flatulenci trpí

Jsou plenema, která na flatulenci, jak se odborně plynatosti říká, trpí poměrně často. Jde především o krátkolebá plemena, k nimž patří například francouzský buldoček. Ti mají tendenci napolykat při jídle hromadu vzduchu, který jim pak způsobuje tyto nepříjemné problémy.

Jak na hltavce 

Na hltání však trpí i jiná plemena. Zvláště ta, která někdy trpěla nedostatkem. Často jsou to psi z útulku, kteří se do něj dostali poté, co zažili nejednou hlad. A ve chvíli, kdy mají příděl potravy, se ji snaží co nejrychleji sníst. Postupně se z toho stane zlozvyk, kterého je potřeba psa zbavit. Proto, pokud váš pes hltá, je dobré mu jeho krmení rozdělit do několika dávek, aby neměl potřebu zhltat všechno najednou. Na trhu se také prodávají protihltací misky, které díky svému speciálnímu tvaru nutí psa jíst pomaleji. 

Menší granule 

Misku s krmivem se snažte dávat psovi na vyvýšené místo, například na menší schůdek, aby na něj stále pohodlně dosáhnul, ale nemusel se k jídlu předklánět až k zemi. Je to lepší pro jeho zažívání. Zkuste také změnit velikost granulí a volte spíše ty menší. Psi, kteří hltají, totiž prakticky jídlo nepokoušou, což je velká zátěž pro žaludek. Menší granule tak lépe stráví.

Kvalitní strava

Za přílišné nadýmání mohou často také levné granule, které se běžně prodávají v supermarketech. Takové krmivo totiž velmi často obsahuje nekvalitní zdroj bílkovin, vysoký obsah obilovin a zbytečná dochucovadla, o chemii nemluvě. Levné granule mají také vysoký obsah cukru, zvláště oligosacharidy, které jsou pro psa nestravitelné, stejně jako drtivá většina potravin, jež jíte vy sami. Které byste v žádném případě psovi dávat neměli, jsme psali zde. Všechny výše jmenované složky totiž způsobují přemnožení škodlivých bakterií ve střevech, které později mohou chlupáči způsobit velké požíte. Vyzkoušejte granule lisované za studena s laktobacily, které se rychle stráví, navíc laktobacily udrží správnou mikroflóru ve střevech.

Nadváha

Dalším problémem, který způsobuje špatné trávení, je nedostatek pohybu a obzvláště nadváha. Proto je určitě dobré zažívání podporovat procházkami. Ty mohou být i intenzivní, ale určitě ne hodinu před krmením a nejdříve dvě hodiny po krmení. 

Pozor na otravy

Pokud děláte vše správně, tedy máte kvalitní krmiva, pes má dostatek pohybu a netrpí nadváhou, ale přesto nesnesitelně zapáchá, měli byste navštívit veterináře. Plynatost totiž může být také znakem přítomnosti parazitů ve střevech, nebo přemnožení škodlivých bakterií ve střevech, které mohou ve stáří vést až ke zhoubným nádorovým onemocněním. Při procházkách také dbejte na to, aby váš pes neseřal nějaké zbytky odhozené potravy. Zkažené jídlo totiž často působí plynatost, navíc hrozí, že se pes může i otrávit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47