Je čas na sprchu a citron. Zbavte pokojové rostliny prachu a vraťte listům lesk

 Dům 
11. dubna 2021 08:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prach znemožňuje rostlinám dýchat a ty postupně hynou Pixabay
Prach se usazuje všude, i na pokojovkách. Proto je potřeba je čas od času očistit, aby se zase krásně leskly. Ne vždy však postačí pouze voda.

Pokud si do bytu pořídíte pokojové rostliny, měli byste se o ně pravidelně starat. A k tomu patří nejenom jejich zalévání, hnojení nebo přesazování. Dbát byste měli také o listy a ty pravidelně očistit od nánosů prachu. Ten je nejvíce vidět na velkých listech. Jednak nevypadají takové květiny hezky, ale především kvůli prachu špatně rostou, rychle klesají k zemi a následně odcházejí. Proto je potřeba rostlinám od prachu ulevit. Poradíme vám, jak na to.

Každý list je jiný

Ideální je, pokud listy pravidelně otíráte prachovkou nebo navlhčeným hadříkem. Tím zabráníte usazování prachu. Ovšem toto neplatí pro každou rostlinu. U malých listů s drsným povrchem je ideální čištění pomocí suchého měkkého štětce. Křehké a měkké listy nečistěte raději vůbec. Nadměrný tlak je může poškodit. Dlouhé a velké listy můžete čistit pravidelně a vodou.

Čas na sprchu

Asi nejsnadnějším způsobem, jak pokojovky zbavit prachu, je dopřát jim jemnou sprchu. Voda se totiž dostane i na spodní stranu listu, ke stonkům i kmínkům, kde má prach tendenci se také usazovat. Tato místa nejsou příliš snadná k čistění. Díky sprše listy lépe fotosyntetizují a jednoduše dýchají. Navíc tím můžete zabránit napadání rostlin škůdci, jako jsou svilušky, které se často vyskytují na prašných listech rostlin. Pokud je na květině objevíte, zbavte se jich účinným způsobem, o němž jsme psali zde.

Jak stírat prach

Pokud čistíte listy namočeným hadříkem, stírejte je pomalu a dlouhými tahy směrem od stonku ke špičce. Listy lehce přidržujte v dlaních a postupujte krátkými, energickými tahy. Hlavně moc netlačte.

Na lesk citron

Rádi byste, aby se vám listy krásně leskly? Nemusíte kvůli tomu kupovat žádné drahé produkty plné chemie. Ty sice listy doslova vyleští, ale obalí je tak, že se jim bude špatně dýchat. Existuje ještě jeden levný způsob. A to za použití citronové šťávy. Postačí vám sklenice převařené vody, do níž dáte dvě lžičky citronové šťávy. Do roztoku namočte hadřík a listy vyleštěte. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty