Malé koupelny si žádají chytrá řešení. Vyvarujte se nejčastějších chyb

 Dům 
08. dubna 2021 18:14 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
I v malé koupelně se můžete cítit dobře Pixabay
Pokud máte možnost prostor koupelny nějak ovlivnit, jste ve výhodě. Někdy je už ale dispozice koupelny pevně daná. Pokud máte malou koupelnu, nemusí to nutně znamenat, že se v ní budete cítit stísněně. Stačí zolit chytrá řešení.

Pokud nemáte možnost s prostorem vaší koupelny nic dělat, nezbývá vám nic jiného, než se zaměřit na funkční a praktické rozmístění sanity. Někdy pomůže i spojení koupelny s toaletou či odstranění technického zázemí z koupelny. Co se týká věčného dilema, zda zvolit sprchový kout, nebo raději vanu, vyplatí se v tomto směru nepodřizovat se velikosti koupelny, ale vašim potřebám. Protože nejdůležitější je, abyste se v koupeně cítili dobře.

Poraďte se s odborníky

Pokud teprve byt či dům budujete, vyplatí se oslovit odborníky, tedy schopného architekta. Pokud to bude jen trochu možné, určitě vám navrhne koupelnu tak, aby vám prostorově vyhovovala. Ale jeho pomoc oceníte také ve chvíli, kdy už je prostor koupelny pevně daný. Někdy stačí jen jinak rozmístit vybavení a hned je koupelna prostornější.

Kámen úrazu bývá v rozmístění sanity

Průměrná česká koupelna má podle některých průzkumů necelých 16 metrů čtverečních, ovšem podle jiných zdrojů se standardní velikost koupelny pohybuje mezi 5 až 6 metry čtverečními, což je podstatně méně. U takto skromných koupelen je největším zádrhelem především rozmístění sanity.

Důležitou roli hraje také to, zda má být součástí takto malé koupelny toaleta. Obecná rada zní, že pokud dům či byt obývají dva lidé, je WC v koupelně vhodné a praktické, zatímco pokud je dům určen pro čtyři či více osob, je toaleta v koupelně podstatnou překážkou soukromí i komfortu hygieny.

Souboj vany a sprchového koutu

Většina lidí vám poradí, že pokud máte malou koupelnu, je vhodné zrušit vanu a nahradit ji sprchovým koutem. Jenže tak jednoduché to není. Podle odborníků by volba mezi vanou a sprchovým koutem měla vycházet především z vašich potřeb. Záleží na tom, zda máte či plánujete děti, které se obecně velmi rády koupou ve vaně a ocení ji jako místo pro hry. Starší lidé už naopak vanu tolik nevyužívají a dávají přednost sprchovému koutu. Někdo si naopak ve vaně rád poleží a vezme si do ní rozečtenou knihu nebo si v napuštěné vaně pustí oblíbený seriál.

Nedělejte z koupelny prádelnu

Pokud máte dostatečně prostornou kupelnu, nemusíte řešit, že v ní máte i pračku nebo sušičku prádla. V případě malé koupelny ale buďte opatrní a rozhodně nepodléhejte mylné představě, že toto technické zázemí musí být jedině v koupelně. Nemusí. Když pro pračku a sušičku najdete jiné místo, ušetříte v koupelně cenný prostor a ještě bude malá koupelna bez těchto spotřebičů působit lepším dojmem.

A kam jinam se dá pračka dát? Třeba ji lze nenápadně zakomponovat do kuchyňské linky. Někdo má pračku také v chodbě nebo v šatně, záleží na dispozici bytu.

Správná volba obkladů a dlažby

Malé koupelně můžete obecně pomoci také správným výběrem obkladů a dlažby, které ji provzdušní, opticky zvětší či prodlouží. Výborně se v malých koupelnách vyjímají velkoformátové obklady a dlažby, které místnost spolehlivě opticky zvětší. Do malých prostor jsou také vhodnější světlé odstíny. O tom, jak koupelnu zútulnit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve