Když naši domácí mazlíčci stárnou. Na co je třeba dát si pozor a co je potřeba sledovat

 Mazlíčci 
06. dubna 2021 10:02 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepodceňujte u vašich mazlíčků projevy stárnutí Depositphotos
Stárnutí se nevyhýbá ani našim domácím mazlíčkům. U psů lze sledovat příznaky stárnutí a choroby s nimi spojené zhruba od 6. roku věku. Oproti tomu u koček se to velmi liší plemeno od plemene, nejčastěji však od 8. roku věku. Jaké jsou nejčastější symptomy stárnutí našich mazlíčků a na co si dát v každém případě pozor?

Má-li váš domácí mazlíček více jak 7 let, tak je velmi pravděpodobné, že lze u něj pozorovat různé známky stárnutí, jako je například obezita, úbytek svalové hmoty, změny v chování, šedivění, únava či zhoršení smyslových funkcí. Váš mazlíček tak proto může být odborně označován jako geriatrický pacient, tedy pacient, u kterého se projevují zdravotní změny a choroby v souvislosti se stářím.

Změny chování

Změny v chování patří mezi první geriatrické projevy. Můžou být různého typu, jedná se například o neklid, noční probouzení, únavu, bázlivost, agresi nebo jiné kompulzivní poruchy. Dobrou zprávou je, že mnohé projevy lze léčit vhodnými preparáty a správnou výživou.

Gastroenterologická onemocnění

V případě gastroenterologických problémů můžete pozorovat nejčastěji onemocnění spojená s ústní dutinou, jako jsou zubní kazy, parodontóza, zubní kameny či vznik nádorů. Tomuto všemu se dá předcházet správnou péčí o chrup. Tedy čištěním zubů, kdy lze na trhu vybírat z celé řady psích zubních kartáčků a past. Mimo to dochází k nežádoucím a problematickým změnám v trávicím traktu, kde se můžou začít tvořit vředy. V obou případech lze tyto problémy zmírnit či jim předejít díky pravidelným návštěvám u veterináře.

Pohybový aparát

Tak jako nám se ve stáří hůř pohybuje, tak i domácím mazlíčkům se celkově zhoršuje s přibývajícím věkem pohybový aparát. Dochází k artrotickým změnám, které jsou mnohdy bolestivé. Možnosti terapie jsou často omezené. Psům a kočkám se podává speciální krmivo s kolagenem a dalšími výživnými látkami. Pochopitelně je na místě snížení zátěže na klouby.

Kardiovaskulární a dýchací systém

Nemoci spojené s kardiovaskulárním a dýchacím systémem se u domácích mazlíčků zprvu projevují jako únava, apatie či nechutenství. Postupně však přichází kašel, dušnost, a to i když je zvíře v klidu. Veterináři také často odhalují degenerativní změny srdečních chlopní.

Urogenitální nemoci

Urogenitální nemoci se nevyhýbají ani psům nebo kočkám. Někteří se stále přiklání k tomu, že by se zvířata neměla kastrovat. Skutečnost je však taková, že pohlavní hormony mohou velmi negativně ovlivnit mléčné žlázy, dělohu nebo prostatu. Dochází pak k tvorbě nádorů, které metastázují. Dále čtěte: Nepodceňujte kašel, může signalizovat i vážnou chorobu. Kdy zpozornět?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve